fbpx
журналісти розкрили імена десятків російських дипломатів які працюють на розвідку

Журналісти розкрили імена десятків російських дипломатів, які працюють на розвідку

Діліться інформацією з друзями:

Журналісти скандинавських телерадіомовних компаній розкрили імена десятків шпигунів РФ, які могли працювати чи працюють у країнах Північної Європи під виглядом дипломатів

Про це пише Yle.

За даними видання, фактично третина співробітників російських дипломатичних представництв виконує розвідувальну задачу. Кілька десятків діппредставників були співробітниками Служби зовнішньої розвідки, ГРУ чи ФСБ, але працювали як персонал дипломатичної місії.

 Зазвичай їм доручали другорядні посади, адже ключові дипломати можуть бути шпигунами під прикриттям. Yle встановило особин трьох таких росіян.

Співробітник СВР Дмитрій Оторочкін працював у російському посольстві в Гельсінкі, пізніше перевівся до Копенгагена, але звідки його вислали навесні минулого року. В соцмережі “ВКонтакте” Мав три сторінки з широкими іменами та місцями проживання, але з однаковими фото.

60-річний Володимир Комаров також працював у посольстві в Гельсінкі. А 37-річний Дмитрій Двіньянінов, був співробітником ГРУ. Їх також вислали рік тому.

 Журналісти Yle відзначають, що чи не третина дипломатів російського посольства може бути шпигунами під прикриттям.

Один із посадовців на умовах анонімності пояснив, що фінські спецслужби кілька раз втручалися, коли такі дипломати намагалися встановити контакт із росіянами у Фінляндії для шпигунських цілей.

Шведські журналісти відстежили 21 ймовірного шпигуна у Швеції. Мінімум 13 із них продовжували працювати у Стокгольмі до квітня минулого року.

Норвезькі журналісти повідомили, що в рамках розслідування встановлено особи 38 агентів російської розвідки. Усі вони були пов’язані з дипломатичними місіями в країнах Північної Європи.

За їх даними, генеральний консул Росії в Баренцбурзі Андрій Чеммерило, швидше за все, пов’язаний з ГРУ, хоча він проживав за адресою, про яку відомо, що це навчальний центр співробітників Головного розвідувального управління. Сам Чеммерило зв’язки з розвідкою заперечує.

Читайте також: На Костопільщині зростатиме 1 гектар нового лісу