fbpx

Росія планує отримати повний контроль над Білоруссю в наступне десятиліття

Діліться інформацією з друзями:

Російська влада склала детальний план, як Кремль планує встановити повний контроль над сусідньою Білоруссю протягом наступного десятиліття під приводом злиття двох країн.

Як повідомляє “Європейська правда”, журналісти отримали доступ до внутрішнього документа під назвою “Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі”, в якому прописано поетапне повне приєднання Республіки Білорусь до РФ до 2030 року.

На фото президент росії володимир путін в інтерв’ю минулого літа телеканалу “росія-1”. (Михайло Метцель, Sputnik, фото кремлівського басейну через AP)

Стратегічний документ, який ніколи раніше не публікувався, був отриманий міжнародним консорціумом журналістів Yahoo News, Delfi Estonia, лондонського Dossier Center, шведської газети Expressen, Kyiv Independent, німецької Süddeutsche Zeitung і німецьких радіомереж Westdeutscher. Rundfunk і Norddeutscher Rundfunk, польське видання для розслідувань Frontstory, Білоруський центр розслідувань і центральноєвропейський новинний сайт VSquare.

Згідно з 17-сторінковим документом, датованим осінню 2021 року, кінцевою метою є створення так званої Союзної держави Росії та Білорусі не пізніше 2030 року.

Розглядається все, що пов’язано зі злиттям двох країн.

На практиці це означає ліквідацію всіх залишків суверенітету Білорусі та приведення країни до статусу сателіта Москви. Це поставить білорусів у залежність від пріоритетів Кремля, чи то сільське господарство, промисловість, шпигунство або війна. І це становитиме загрозу безпеці для європейських сусідів Білорусі, три з яких — Латвія, Литва і Польща — є членами НАТО і Європейського союзу.

Стратегічний документ розділений на дві частини. У першій перераховано цілі Росії в короткостроковій (2022), середньостроковій (2025) і довгостроковій (2030) перспективах. Вони розділені на три сектори: політичний, військовий і оборонний, гуманітарний і торговельно-економічний. У другій частині документа визначено ризики, пов’язані з цілями.

Розглядається все, що пов’язано зі злиттям двох країн, включно з “гармонізацією” білоруського законодавства із законодавством Російської Федерації. “Узгодженою зовнішньою та оборонною політикою” і “торговельно-економічним співробітництвом… на основі пріоритету” російських інтересів; “забезпечення переважного впливу Російської Федерації в суспільно-політичній, торговельно-економічній, науково-освітній та культурно-інформаційній сферах”.

«Цілі Росії щодо Білорусі такі ж, як і щодо України», — заявив Yahoo News Майкл Карпентер, посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі. «Тільки в Білорусі це спирається на примус, а не на війну. Його кінцевою метою все ще є оптова реєстрація».

Згідно з документом, виданим восени 2021 року, кінцевою метою є утворення так званої Союзної держави Росії та Білорусі не пізніше 2030 року. Було розглянуто все, що стосується об’єднання двох країн, у тому числі «гармонізація» законів Білорусі з законами Російської Федерації; «скоординована зовнішня та оборонна політика» та «торговельно-економічне співробітництво… на основі пріоритету» російських інтересів; та «забезпечення переважного впливу Російської Федерації в суспільно-політичній, торговельно-економічній, науково-освітній та культурно-інформаційній сферах».

На практиці це означає ліквідацію всіх залишків суверенітету Білорусі та низведення країни до статусу сателіта Москви. Це поставить білорусів у залежність від пріоритетів Кремля, чи то сільське господарство, промисловість, шпигунство або війна. І це становитиме загрозу безпеці для європейських сусідів Білорусі, три з яких – Латвія, Литва і Польща – є членами НАТО і Європейського союзу.

На думку деяких оглядачів, стратегія підтверджує те, що давно було очевидним і часом відкрито визнавалося як Москвою, так і Мінськом. Райнер Сакс, колишній голова Служби зовнішньої розвідки Естонії, сказав Yahoo News, що «в загальному плані цей документ нічим не відрізняється від того, що, на вашу думку, хоче Росія від Білорусі. Звісно, ​​Росія візьме під свій контроль Білорусь, але питання в тому, чи зробить вона це ціною незалежності. Мені дивно, чому ця ціль — 2030 — поставлена ​​так далеко вперед. Чому Росії так довго чекати?».

«Союзна держава» є загрозою для білоруського народу та білоруської державності», — заявила Світлана Ціхановська, білоруський опозиційний лідер, який живе в еміграції в Литві після участі в останніх виборах. «Це не союз рівних. Це дорожня карта поглинання Білорусі Росією. Оскільки наша мета — повернути Білорусь на шлях демократії, то в Союзній державі з Росією це зробити буде неможливо».

У Кремлі не відповіли на запит Yahoo News про коментарі.