fbpx

Як видавці з Херсона відкрили книгарню у Рівному

Діліться інформацією з друзями:

Подружжю Михайлові та Вікторії Новицьких довелося залишити в окупованому росіянами Херсоні дім і бізнес – найбільшу на півдні України друкарню, медіахолдинг, який видав найбільший в Україні тираж газет, найвідоміші з яких – регіональна та авторитетна газета «Гривна» та нова літературна «Дебют-газета».

Переїхавши до Рівного, видавці створили «Затишну книгарню» – місце, яке здається рідним навіть тим, хто приходить туди вперше.

Про тривожні ящики замість валіз, книжковий ринок, херсонських письменників, а також про очікування і мрії з власниками «Затишної книгарні» розмовляла журналістка видання Район.Культура.

Складно сказати, що найперше приковує погляд, коли знаходиш «Затишну книгарню» – чорний кіт на вивісці чи коротке «Вітаємо, ми з Херсона». За дверима – нескінченні стелажі книг, велетенське дзеркало і ще одна кішка – статуетка, яку, як повідомляють власники, придбали в пару чорному коту.

Вирішили рухатися вперед

Вікторія родом з Рівного. Тому, за її словами, це стало вирішальним фактором під час переїзду.

«Глобально єдине, що пов’язує мене з Рівним – це те, що я тут народилася і те, що я знаю місто. Якісь старі друзі є, чи швидше вже знайомі», – ділиться роздумами власниця книгарні.

Михайло Новицький – відомий український журналіст та видавець. Літературним виданням «Дебют-газета», яке він заснував разом із дружиною, на одному з Книжкових арсеналів зацікавився президент Володимир Зеленський. А місцеві ЗМІ в Херсоні називали його літературною сенсацією. Надрукувати свої твори в газеті могли і професійні автори, і початківці. До редакційної ради входили одні з найпопулярніших українських письменників: Макс КідруК, Ірен Роздобудько, Сергій Жадан.

«Останніх три чи чотири роки я працювала головною редакторкою літературного журналу «Дебют-газета». Ми брали участь у всіх найбільш масових виставках за минулий рік. Зі всіма письменниками я знайома. Половині письменників можу подзвонити хоч зараз. Після окупації Херсона ми подумали, чим можна ще займатися, щоб це більш-менш нагадувало попередню роботу, попередній бізнес і вирішили трошечки рухатися вперед», – розповідає Вікторія Новицька.

Книгарня – це бізнес. Неприбутковий, але бізнес

Ідея відкрити книжковий магазин належить саме Вікторії. Адже книги – її хобі, яке поступово перетворюється на професію.

Частину витрат на книгарню подружжю Новицьких компенсувала держава, адже їхній проєкт отримав грант за програмою єРобота. За словами власників, обладнання для книгарні дороге. Акцент робили на книгах, щоб покупець найперше звертав увагу не на дерев’яний стелаж, а на продукт. Через білий колір і гарне освітлення справді здається, ніби книги висять у повітрі. Саме якісним сервісом і адекватною ціною книгарі планують заохочувати відвідувачів.

Вивезли з Херсона пів машини книжок

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало навіть найбільш палких прихильників читання не відчували жаги до книг. Дев’ять місяців потому книгарі зауважують, що бажання читати в людей повертається. Найбільший попит на книги про українську історію та українців.

«Я дуже складно переживала всі ці події, тому що довелося покинути місто, речі. Коли місто захопили й вже було втручання в особистий простір, я важко це переживала. Редакцію захопили, комп’ютери. Всі мої шафи вивернуті. Всі мої особисті речі перериті. Але почала читати й мене це «витягнуло». Якимось чином потрапляла у вигаданий світ вигаданого автора і переживала події з героями. Мені від цього ставало легше», – ділиться спогадами Вікторія.

За словами книгарів, під час евакуації з Херсона пів авто займали саме книги. Замість тривожної валізки прихопили з собою три ящики з літературою.

«Були три ящики книжок, які я купила на виставках минулого року і ще не встигла прочитати, тому взяла із собою», – розповідає книгарка.

Про емоції 11 листопада херсонці розповідають стримано. За їхніми словами, у них не було тієї радості, якою палала вся країна, оскільки вони розуміли, що попри звільнення міста від російських окупантів повернутися невдовзі додому їм не вдасться.

Ми в той день запрацювалися настільки, що й не знали нічого. Відкриваємо соцмережі ввечері й бачимо, що звільнили Херсон. Я кажу: «Не може бути. Спершу не вірилось», – відверто розповідає власниця книгарні.

Книгарі зазначають, що з Херсона виїхали дві третини населення. Їхню друкарню захопили й пограбували росіяни. А спершу навіть схиляли Новицьких до співпраці. Однак ті відмовилися. Тепер повертатися з дітьми в заміноване, зруйноване місто не ризикують.

«Там неможливо працювати. Там ні світла нема, ні води, ні газу. В нас тут кілька годин світла немає і вже паніка. А там люди в черзі цілий день стоять, щоб набрати питної води. Коли це все налагодиться, в Херсоні все одно буде важко працювати. Можливо, ми й повернемо якісь бізнеси. Але книгарня залишиться в Рівному», – запевняє Михайло.

Ще не зустріли «свого» чорного кота

Над назвою книгарні, розповідають книгарі, думали доволі довго. Вікторія перебувала під враженням від «Абрикосової книгарні». Але не хотіла називати крамницю ідентично, оскільки це був би плагіат.

І подумала, чому не може бути «Затишна книгарня»? І ми вирішили, що воно звучить, хай так і буде. Гайда логотип малювати. Мали бути книжки, на книжках лежить кіт. Але художниця сказала, що це вчорашній день. Тому вийшов такий яскравий дизайн з чорним котом», – згадує Вікторія.

«Свого» чорного кота книгарі ще не знайшли. Зазначають, що обов’язково виділять йому місце, щойно він прийде. Адже це було б чудовим інтерактивом. Та й котів у «Затишній книгарні» дуже люблять. Як і дітей, тому й зробили для них маленький затишний куточок з розмальовками.

Родзинкою книгарні стало велике дзеркало, яке дісталося книгарям у спадок від попередніх власників.

«Тут міг би стояти ще один стелаж, в який помістилася б сотня книг, але вирішили ним пожертвувати для затишку. Це може слугувати місцем для селфі», – відзначає власниця книгарні.

Мають Новицькі й плани на літо: проводити заходи у сквері біля книгарні, щойно напрацюють достатню кількість аудиторії.

«Я думаю, що міська влада не буде проти, якщо влітку принести сюди колонку, стільці. У мене є дуже багато знайомств із письменниками, які мені точно не відмовлять і приїдуть на свої презентації», – повідомляє Вікторія Новицька.

За словами власниці книгарні, є бажання також започаткувати читальний простір з обмеженою кількістю людей і обговорювати книги у приємній компанії. Щодо мрій, то у подружжя вона одна: потрапити в Херсон. Решта стосуються винятково книгарні.

«Мрія мого останнього року – заробити грошей, укласти якнайбільше контрактів з більшою кількістю видавництв. Розширити асортимент. Можливо, вдасться розширити книгарню в довжину, – розмірковує Вікторія Новицька.

Знайти «Затишну книгарню» і підтримати херсонців можна за адресою: вул. Соборна, 94 (ТЦ «Галерея Прем’єр»).

Катерина НОШКАЛЮК

Р.S. Публікація друкується зі скороченням. Повністю її можна прочитати на сайті: https://kultura.rayon.in.ua/