Кава по-турецьки претендує на найстаріший спосіб приготування цього улюбленого мільйонами ароматного напою. А головне – її можна приготувати вдома самостійно.
Відтак, пропоную кавоманам урізноманітнити свої кулінарні знання і спробувати приготувати каву по-турецьки, яка має свої особливості.
Смажені і дрібно змелені кавові зерна заварюють у джезві, як правило, з цукром і подають готовий напій у маленькій філіжанці. Зазвичай використовують сорт робуста. Така кава є міцнішою. Зрештою, підійде будь-який інший, головне, щоб зерна були дрібно змелені.
- Стала відома ще одна уразлива група для зараження коронавірусом
- Про Великдень в Рівному нагадуватиме Писанковий сад (ВІДЕО)
Отож, для приготування кави по-турецьки потрібно 200 мл води кімнатної температури та 50 г дрібно меленої, як борошно, кави арабіка чи робуста (ваш смак). Наливаємо воду у турку. Посудина має бути мідною зі звуженим горлом, так вона краще заварюється. Насипаємо мелену каву, цукор за бажанням (я, наприклад, обходжуся однією чайною ложкою), можна також додати кардамон.
Все розмішуємо і тільки тоді ставимо на маленький вогонь. А далі уважно стежимо за процесом магії приготування кави. Все, що нам потрібно, – це дочекатися, доки кава підніматиметься, утворюючи густу пінку, і зняти турку з вогню. Будьте уважні, кава не має закипіти!
Ваша турецька кава готова. Перед тим, як налити її у горнятка, розмішайте напій у турці, пінка підніметься ще вище. Готову каву подаємо зі склянкою холодної води. Для чого це потрібно? По-перше, омити свої смакові рецептори перед смакуванням напоєм. А по-друге, кава вимиває мінеральні речовини з організму, тому перед її вживанням варто випити води.
Аліна БУДАФЕНКО
Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»