fbpx

Як правильно зігрітися взимку на дворі та вдома

Діліться інформацією з друзями:

У холодну пору, а надто коли російські атаки залишають цілі міста без світла та опалення, дуже важливо вміти зберегти тепло. І хоч єдиного правила тут не існує, проте є низка порад, які точно допоможуть зігрітися взимку. Центр громадського моніторингу і контролю зібрав найдієвіші із них.

Як не втрачати тепло надворі

У Міністерстві охорони здоров’я України підготували кілька рекомендацій, як одягатися на вулицю, коли стовпчик термометра опускається нижче нуля. Передусім, радять багатошаровість у одязі, тобто одягати одразу кілька теплих речей. Адже, що більше одягу, то більший прошарок повітря між ними, а отже, й більше тепла зберігає таке вбрання.

Взуття на зиму у МОЗ радять вибирати на товстій, гнучкій підошві, із щільним водонепроникним зовнішнім шаром та хутряною підкладкою. Добре також, якщо устілку із взуття можна витягти та просушити.

Крім того, у Міністерстві закликають не забувати вдягати шалик і шапку, натомість відмовитися на зиму від укорочених штанів та шкарпеток. Адже основне завдання в цю пору: не залишати відкритих ділянок шкіри, які найшвидше втрачають тепло.

У МОЗ нагадують, що взимку не варто зігріватися алкоголем. Бо вживання спиртного на вулиці в мороз призводить до величезної втрати тепла. Варто уникати й куріння, адже сигарети, зокрема, електронні, уповільнюють кровообіг у руках та ногах, а отже, сприяють замерзанню. Зашкодити можуть і прикраси: каблучки сповільнюють рух крові в пальцях, а контакт зі шкірою металевих сережок може призвести до обмороження.

Як зігрітися вдома

Щоб не втрачати тепло у власній оселі, у МОЗ закликають утеплювати вікна та двері, впускати до кімнат побільше сонячного світла та не забувати про грілки чи навіть пластикові пляшки із теплою водою, які можна покласти до ліжка. Правило багатошаровості у одязі можна застосовувати і вдома, а не лише надворі.

Також чимало порад із теплоощадності з’явилися у Інтернеті. Зокрема, українцям радять покласти на підлогу килими та навіть поставити посеред кімнати намет для ночівлі, який зберігатиме тепло. Можна зробити і перестановку меблів: встановити найбільш габаритні предмети біля зовнішніх стін, забезпечивши таким чином додаткову теплоізоляцію.

Але є низка порад, які вимагають певної обачності під час втіленні. Зокрема, порада гріти кімнату великою кількістю свічок. За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, свічки нерідко стають причинами пожеж. Тож, щоб запобігти займанню, рятувальники радять розташовувати їх на відстані принаймні, 10 сантиметрів одна від одної. Та ніколи не спалювати огарки до кінця.

Із зниженням температури у помешканнях, чимало українців задумались, чи не встановити буржуйку у власній оселі або у підвалі будинку. Проте, як попереджають в ДСНС, тут є чимало засторог. Передусім, буржуйки заборонено використовувати в багатоповерхових будинках, а також  в цокольних та підвальних приміщеннях. Їх можна встановлювати лише у приватних садибах, які мають не більше 2-х поверхів. 

Ці ж правила стосуються і генераторів, які нині часто використовують для підключення обігрівальних приладів у помешканні. Електрогенератори не можна ставити ні у квартирах, ні на балконах, ні у під’їздах багатоповерхових будинків.

Читайте також: Графіки відключення світла для Рівненщини на 27 грудня