Як правильно зберігати вершкове масло

Діліться корисною інформацією з друзями:

Один з найпопулярніших продуктів, який точно є в кожному домі – вершкове масло. Його використовують для приготування різних гарячих страв, випічки. Нерідко воно є прекрасним доповненням найпопулярнішої домашньої швидкої їжі – канапок. Щоб масло довше було свіжим та смачним варто знати правила його зберігання.

Термін придатності масла залежить від багатьох факторів. Серед них: спосіб пакування цього продукту (в упаковці, без неї, у фользі, коробці тощо), спосіб і температура транспортування, місце зберігання тощо.

У холодильнику

Саме тут найчастіше зберігають масло. Якщо ви придбали відразу великий шмат масла, його слід порізати на менші частини і зберігати кожну частину окремо. Її варто загорнути в пергаментний папір, фольгу або покласти в спеціальну маслянку, і відправити на зберігання на найближчу до морозильної камери полицю холодильника. Масло в заводській упаковці можна так і залишити в холодильнику. Не варто використовувати харчову плівку чи поліетиленові пакети. Такий спосіб зберігання може погано вплинути на якість і зовнішній вигляд масла. Не зберігайте масло в бічних відсіках дверей холодильника. Адже при відкритті камери продукт контактуватиме з теплим повітрям, це зменшує термін його зберігання.

У морозилці

Якщо ви придбали великий шматок вершкового масла, його можна розділити на кілька порцій, і відправити до морозильної камери. Головна умова такого зберігання – герметична упаковка. Шматки можна загорнути в пергамент або фольгу, а потім помістити в щільний поліетиленовий пакет. Це не дасть маслу увібрати запахи інших продуктів, що зберігаються в морозилці. У камері вершкове масло може зберігатися без втрати смакових якостей близько 9 місяців, якщо температура у відсіку -12 °С, а при -18 градусах – до року.

Як це робили наші бабусі

Іноді трапляється, що вищеописані способи зберігання вершкового масла не можливі: немає місця в холодильнику, відключили електрику, холодильник зламався чи масло забули заховати, залишивши за кімнатної температури. Тоді в нагоди стане старовинний метод. Для цього потрібно взяти масло, нарізати його на шматочки і опустити в солону воду так, щоб вона повністю покривала продукт. Зверху накрийте кришкою чи тарілкою. Для приготування сольового розчину візьміть 1 літр води та 1 ст. л. солі. Під час такого зберігання жирний продукт не лише збереже свіжість, а й може стати смачнішим. Таким способом вершкове масло можна зберігати до 10 днів.

А ви знали?

  • Найпростіше і найкраще зберігати вершкове масло в спеціальному контейнері з кришкою – маслянці;
  • якщо масляки немає, краще зберігати масло у фользі;
  • вершкове масло може вбирати сторонні запахи, тому зберігати його у відкритому стані поблизу страв чи продуктів із сильними запахами не варто;
  • якщо заводська упаковка не прозора, то можна не перекладати масло у спеціальні ємності або загортати у фольгу;
  • зберігати масло протягом терміну, зазначеного на упаковці, можна тільки в тому випадку, якщо її не розкривали;
  • якщо вершкового масла багато, то продовжити термін зберігання можна за допомогою тканини, змоченої в столовому оцті.