Майже 3 тонни «енергетичних колобків» за півтори роки війни виготовив колектив Рівненської обласної бібліотеки для молоді.
Волонтерити з колегами розпочали з перших днів повномасштабного вторгнення, розповідає завідувачка відділу комплектування і каталогізації бібліотечних фондів Ольга Колнооченко.
«Ми розробляли наші смаколики із розумінням того, що у військових на передовій немає часу та можливості нормально поїсти. Треба щось таке, щоб вкинути у рот та побігти. Саме так в нас вийшла кулька. Рецепт ми шукали в інтернеті, щось додавали, щось забирали… Так маємо власний рецепт енергетичних смаколиків», — розповіла Ольга.
«Енергетичні колобки» створені для швидкого, калорійного та ситного прийому їжі. Підходять для військових, як перекус на бойові виходи.
Ольга розповіла, «колобки» пройшли через цілий ряд змін: рецептура, форма, смак.
«Процес створення досить тривалий та силозатратний, — пояснила волонтерка. – Все робиться власними руками, максимум з техніки — м’ясорубка. Але і вона ручна, так як кілька електричних не витримали такий ритм роботи і згоріли. У склад ідуть різноманітні горішки, фрукти, сухофрукти, ягоди, вівсянка та пластівці. Це все подрібнюється, скріплюється медом, формується у кульки та певний час стабілізується. Далі зверху «колобочки» посипаються маком, льоном, кунжутом, насінням чіа, стружкою мигдалю чи кокосу, а також іноді сушеними подрібненими фруктами. І останній етап — це пакування та відправка посилок».
Найбільша виготовлена кількість у день – 8кг. Це приблизно 160 шт.
Попит на них постійно зростає. Якщо раніше могли заготовити наперед, то вже нині – одразу відправляють усю партію. Дівчата готують навіть у відпустці.
«Навіть не пам’ятаю, хто назвав наше творіння «колобками», але ця назва дуже добре прижилася і ми вирішили її залишити, — згадувала пані Ольга. А потім сміючись сказала: – Хтось із військових взагалі назвав це «сталевими яйцями»».
«Енергетичні колобки» це не єдина річ, яку виготовляють дівчата. Також вони роблять вітамінні чаї. Вони є зігріваючими, адже у їхній склад входять мед, спеції, різні ягоди, імбир, перець, базилік.
Усе це колектив робить прямо у бібліотеці із дозволу та з допомогою директорки. Продукти, а також усе необхідне для приготування (рукавички, посуд) приносять небайдужі люди. Ті, хто не мають такої можливості – скидають гроші на рахунок.
«Зізнаюся чесно, часом сил геть немає. Проте фотозвіти від волонтерів не дають зупинитися. Усі ці усміхнені обличчя військовослужбовців з прифронтових зон, чи «гарячих точок»… Заради них ми готові працювати і працювати», — зазначила пані Ольга.
Рівненська ОВА
Читайте також: Навчання у дві зміни проходитиме у Рівненській громаді