Усім відомо, що риба – це надзвичайно корисний продукт, який рекомендують для здорового харчування. Особливо нежирні сорти. А як щодо оселедців?
Адже для українців це один із найбільш популярних та улюблених видів риби. Однак слова «оселедець» і «здорове харчування» звучать як щось непоєднуване. Чи це дійсно так, пояснює у своєму блозі в соцмережі відома дієтологиня Світлана ФУС.
Лікар розповіла, що така риба містить чимало жиру. Та це здорові жирні кислоти, такі як омега-3. Добова потреба організму в цьому елементі від одного до півтора грами, а в 100 грамах оселедця його є 2,4 г.
– Омега-3 жирні кислоти потрібні для повноцінного харчування, адже наш організм їх не виробляє, а для здоров’я вони вкрай важливі, – зазначає Світлана Фус. – DHA – тип омега-3 жирних кислот, цінний структурний компонент мозку та сітківки ока. Нестача цього елементу може спровокувати проблеми із зором. Більшість препаратів для вагітних містять жирні кислоти DHA. І це зрозуміло, адже наукові дослідження свідчать про те, що вони можуть впливати на інтелект малюка, соціальні навички та знижують ризики затримок розвитку. Крім того омега-3 жирні кислоти добре впливають на серцево-судинну систему, бо серед іншого попереджають втрату еластичності артерій, ефективно зменшують запалення. Люди, котрі регулярно вживають продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти, менше потерпають від депресії. Це справжні елементи краси, адже вони поліпшують стан нашої шкіри, даруючи їй м’якість, вологу та еластичність, тим самим попереджаючи раннє утворення зморшок.
Крім омега-3 жирних кислот оселедець також містить йод.
100 г цієї риби можуть забезпечити майже половину добової потреби цього мікроелемента, що життєво необхідний для правильної роботи щитоподібної залози. Оселедець також містить потужні антиоксиданти: вітамін Е і селен. Обидві ці речовини дуже важливі для правильного функціонування імунної системи. Вони нейтралізують шкоду, якої завдають вільні радикали. У цій рибі присутні всі «корисності», заради яких ми й споживаємо морепродукти: мінерали, вітаміни, амінокислоти, корисні жири. Я особисто дуже люблю оселедці і споживаю їх регулярно.
Водночас дієтолог нагадує про одне з основних правил здорового харчування: поміркованість в усьому. Адже навіть супер-корисний продукт у надзвичайно великій кількості може нашкодити здоров’ю, а не принести користь.
Надія ВАНЧЕНКО
А ви знали?
Як зробити «Шубу» менш жирною
Салат «оселедець під шубою» полюбляє чимало українців. У ньому поєднано так багато корисного: риба та овочі. Якби не одне «але» – майонез. Світлана Фус поділилася лайфхаком, як зменшити його кількість при приготуванні цього салату.
За класичною рецептурою названий соус складається з яєць, збитих із рослинною олією. Якщо не їсти його пачками, а приготувати власноруч, то й шкоди особливої не буде. Існує спосіб зменшити кількість використаного майонезу під час приготування «шуби». Після того, як ви натерли на тертці овочі для цього салату (моркву, буряк та картоплю), не поспішайте викладати їх шарами на оселедець. Натомість в окремих посудинах добре змішайте кожен із цих компонентів із однією ложкою майонезу. Згодом викладайте шари як звичайно. Так овочі будуть насичені соусом, а в салаті його буде менше.