Збережені підсвічники князів Острозьких – на виставці в Рівному

Збережені підсвічники князів Острозьких – на виставці в Рівному

Діліться інформацією з друзями:

Рівненщина розпочала святкування 500-річчя від дня народження Костянтина-Василя Острозького — визначного діяча XVI століття, засновника Острозької академії та мецената. Одним із перших заходів, присвячених ювілею, стало відкриття в Рівненському обласному краєзнавчому музеї виставки «П’ятисвічники князів Острозьких майстра Лукаса Фріделянта, 1575 рік. До 450-річчя створення».

Це унікальний проєкт, реалізований у співпраці з Державними історико-культурними заповідниками м. Острога та м. Дубна.

Унікальна спадщина

На виставці представлені п’ятисвічники князів Острозьких, які є справжніми шедеврами ливарництва XVI століття.

«Ці підсвічники мають величезну історичну та мистецьку цінність. Вони демонструють високий рівень майстерності тогочасних ремісників і є важливою частиною культурної спадщини України. Вражає, що вони збереглися до наших днів», – підкреслив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Павленко.

На урочистому відкритті виставки були присутні керівники області, музейники, мистецтвознавці, науковці та діячі культури. Особливий інтерес до експозиції виявили фахівці у сфері культурної спадщини, адже такі артефакти є рідкісними не лише для України, а й для всієї Східної Європи.

Виставка триватиме місяць

Ця експозиція є чудовою можливістю побачити унікальні пам’ятки епохи Відродження, які нагадують про велич князів Острозьких і культурний розвиток України.

Організатори запрошують усіх охочих завітати до Рівненського обласного краєзнавчого музею. Виставка триватиме впродовж місяця.

Такі заходи не лише сприяють популяризації історії нашого краю, а й зміцнюють усвідомлення значущості національної культурної спадщини.

Тетяна ПАНАСЮК

  Читайте також: Нобельський національний парк на Рівненщині і польський Нарвянський нацпарк стали партнерами

  • Чому тріскаються помідори та як цьому запобігти
    Тріщини на помідорах псують їхній вигляд, прискорюють псування та роблять плоди непридатними для консервування. Через тріщини всередину потрапляють мікроби, що може призвести до втрати врожаю.