fbpx

Болгарія відновить виробництво радянських снарядів — спеціально для ЗСУ

Діліться інформацією з друзями:

Після 35 років простою знову запрацює снарядний завод в болгарському місті Костенц. Цей завод постачатиме снаряди 122 мм виключно для ЗСУ.

Про це розповідає The New York Times 

Для жителів Костенець, гірського міста, що вмирає в західній Болгарії, це приємна можливість, попри ризик смерті. Це означає збільшення робочих місць на боєприпасному заводі «Терем» на околиці міста.

Завод припинив виробництво 122-міліметрових снарядів у 1988 році, коли Холодна війна підійшла до кінця. Але незабаром конвеєри знову запрацюють.

І ось у січні, через 35 років після того, як останні 122-міліметрові снаряди залишили завод «Терем», підприємство відновило виробництво.

Малі міста в Болгарії з великим проросійськи налаштованим населенням можуть здатися малоймовірними стрижнями військових зусиль України. Але через рік війни, незважаючи на приплив сучасної західної зброї, українська армія все ще покладається переважно на зброю, яка стріляє боєприпасами радянських стандартів. 

Інший снарядний завод — у місті Сопот — перейшов на 6-денний робочий тиждень, щоб задовольняти потреби України. Джерела фінансування виробництва снарядів не вказується — це може бути і уряд Болгарії, і інвестиції країн Заходу.

Згідно з оцінками уряду на основі даних, зібраних у жовтні, минулого року прогнозований експорт зброї Болгарії зріс і перевищив 3 мільярди доларів, що приблизно в п’ять разів перевищує продажі за кордон у 2019 році.

У Болгарії на річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну пройшли мітинги на підтримку України.

Читайте також: У Рівному відкрилася виставка поліської ляльки