fbpx

У церквах Рівненщини богослужіння не скасовуватимуть

Діліться інформацією з друзями:

Церкви не закриватимуть, богослужіння та таїнства не скасовуватимуть через карантин, введений для запобігання поширенню коронавірусу. Про таку позицію православної церкви на Рівненщині розповів керівник прес-служби Рівненської єпархії ПЦУ, протоієрей Василь Рудніцький.

– Під час воєн, епідемій та в скрутні періоди люди завжди йшли до Бога, віримо, що через молитву Господь нам допоможе, – пояснив речник Рівненської єпархії ПЦУ. – Тому ми не можемо закривати церкви, чи скасовувати богослужіння. Це ще гірше вплине на людей. адже церква для багатьох – це опора і підтримка в складний час. Ми молились і продовжуємо це робити, віримо, що все буде гаразд і Господь із нами.

За кілька днів до цього архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон звернувся до віруючих із заявою щодо ситуації з поширенням коронавірусу. У ньому зокрема йдеться:

«Кожного дня у ЗМІ ми чуємо про нові захворювання, смертельні наслідки епідемії. Але разом з тим, лікарі всього світу шукають методи лікування та ліки від цієї хвороби. Зараз, коли православні християни перебувають у часі Великого посту, ми повинні присвятити свої молитви Богові не лише заради свого очищення. Усі ми, у щоденній особистій молитві, чи загальній молитві всієї Церкви, маємо просити Бога звільнити наш народ від цієї недуги, щоб вона обійшла нас і була ліквідована на планеті.

Тому необізнаність, ненависть, недоброзичливість не повинні володіти нами, коли ми зіткнемося з хворими людьми чи з працівниками медичних служб, які намагатимуться зупинити поширення вірусу.

…І в цей нелегкий період життя віддаймося на волю милосердя Божого, молімося за недужих, молімося за медиків, які своїми професійними зусиллями працюють над порятунком хворих людей. Нехай кожному допомагає у цей час Спаситель, Який зцілюючи недужих говорив: «За вірою вашою нехай буде вам». (Мф.9, 29).»

Що ж до заяв і порад певних релігійних діячів про не проведення причастя чи про заборону прикладання до ікон і святинь, то їх отець Василь Рудніцький назвав щонайменше дивним:

– Звісно ж береженого Бог береже, але це не той випадок. Багато зараз говорять, що не можна причащатися з одної ложиці. За церковною традицією всі люди причащаються з одної ложиці, так було завжди. Після цього це причастя споживає священник або диякон. До церкви приходять різні люди і здорові, і хворі. Ми теж це все споживаємо і користуємося тими ж предметами, ніхто ніколи не заразився. Бо це причастя – тіло і кров Христові. Коли ми зараз не будемо цього робити, перестанемо поклонятися іконам і святиням, то це говорить, що у нас уже немає віри. Зараз потрібно молитися, і вірити, що Господь із нами і нам допоможе.