Соціальних працівників часто називають янголами-охоронцями. Бо ця робота – це вияв милосердя, творення добра та турбота про ближнього не тільки через службові обов’язки, а й за велінням совісті та покликанням душі. Саме тому соціальний робітник – не лише професія, це покликання, найвищою нагородою за яке є людська повага та вдячність.
Професія соціального робітника досить складна. До соціальної роботи треба підходити звичайно ж зі знанням і розумінням, та, безумовно, зі співчуттям, гарячим серцем, неймовірним терпінням і вмінням викликати довіру.
Соціальні працівники – як янголи-охоронці
Щоб обслуговувати підопічних, соціальний робітник має бути психологом, медичною сестрою, юристом, кухарем, економістом і головне – доброю людиною. Соціальні працівники – як янголи-охоронці, які приходять до людини в найтяжчі моменти її життя. Соціальний робітник – це та особа, яка постає між людиною та її проблемами.
Своєю увагою, турботою, допомогою повертає людину до повноцінного життя, підтримує у кризових ситуаціях і вселяє впевненість у подальшому житті. Наші соціальні робітники високу відповідальність перед суспільством за долю людей, які довірили свої проблеми та які потребують допомоги.
У соціальних робітників день розписаний погодинно. Вони впродовж п’яти днів на тиждень згідно з графіком відвідують одержувачів послуг, виконують усю необхідну роботу з догляду за нужденними. Кожен з підопічних – це цілий всесвіт. У них свій життєвий досвід, погляди, проблеми.
«Універсальні бійці» терцентру
Всі працівники Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Рівного – як «універсальні бійці», які знають, вміють і можуть допомогти людині вийти з кризового стану, адаптуватися до реалій суспільного життя та знайти шляхи для вирішення тих чи інших питань, що турбують підопічних.
І все це відбувається завдяки злагодженій і якісній роботі колективу, який очолює директорка Лариса СТЕПАНЮК. Лариса Іванівна зарекомендувала себе як прогресивний керівник, з новаторським поглядом на організацію роботи територіального центру. Вміння чітко планувати, правильно визначати пріоритети дає можливість удосконалювати роботу працівників, переймати досвід і впроваджувати нові ідеї.
За 30 років змінилося багато поколінь як працівників, так і людей, які потребують допомоги, незмінним залишається людяність у взаємовідносинах і повага до людей, які потребують підтримки.

“Шановні колеги, висловлюю безмежну вдячність за зусилля, за якісну роботу і вміння стати надійними помічниками і «рідними» людьми для тих, хто цього потребує. Не маю сумніву, що ви і надалі будете працювати, не покладаючи сил на користь людям, і нехай найвищою нагородою для вас завжди буде людська подяка та шана.”
Олена ПЕТРИК, директорка департаменту соціальної політики
Довідково:
Перші соціальні працівники з’явились у деяких європейських країнах (Великій Британії, Німеччині) та США в кінці ХVIII ст. Це були представники благодійних організацій (спочатку їх називали «доброзичливими відвідувачами»), які на добровільних засадах надавали допомогу бідним, формували в них вміння і навички самодопомоги, сприяли у здобутті освіти, працевлаштуванні, проявляли турботу про здоров’я цієї категорії населення.
Поняття «соціальний працівник» стало вживатися наприкінці XIX – на початку XX століття. Але як професія соціальна робота отримала визнання лише після Другої світової війни. Згідно з ідеєю держави «загального добробуту» в США в 30-х роках і в Західній Європі в 40-х роках визнавалися права кожної людини на певний мінімум гідного існування, а держава перетворювалася на гаранта реалізації цього права. Потрібна була система індивідуальної допомоги людям, які з тих чи інших причин не вписувалися в сучасне суспільство, опинилися «за бортом». Цю функцію і взяли на себе соціальні працівники.
Читайте також: Тридцять років невичерпного милосердя, допомоги та надії – історія рівненського закладу
- Чому тріскаються помідори та як цьому запобігтиТріщини на помідорах псують їхній вигляд, прискорюють псування та роблять плоди непридатними для консервування. Через тріщини всередину потрапляють мікроби, що може призвести до втрати врожаю.