fbpx
харчові відходи переведіть у нуль відходів

Не викидайте харчові відходи у смітник, а переходьте на дім “нуль відходів”

Діліться інформацією з друзями:

Органіка (харчові відходи) – серйозна проблема в усьому світі. За статистикою, третина продуктів, вироблених для людей, не з’їдається, а викидається на смітник. Це засмічує і шкодить довкіллю. Тож і не дивно, що в останні роки став досить популярним підхід «нуль відходів».

Його взяли на озброєння навіть у закладах високої кухні. Використати харчові відходи, аби не викидати їх, – дієвий і нескладний крок, щоб зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище і заощадити гроші. Видання Healthline запропонувало кілька способів витратити залишки їжі з розумом. То що ж таке нуль відходів?

Звикли викидати шкірку кавуна?

А можна її зберегти і замаринувати, щоб отримати хрустку смачну закуску. Як і при маринуванні інших фруктів і овочів, проваріть до м’якості кавунові шкірки в розчині оцту, води, цукру і солі, додайте приправи і спеції. Зберігайте готову закуску у холодильнику.

Якщо у вас засох буханець хліба

Не поспішайте його викидати. Натомість приготуйте смачні домашні грінки. Для початку наріжте хліб кубиками і полийте їх оливковою (або іншою улюбленою) олією і додайте приправи за вашим смаком. Викладіть кубики на деко і запікайте 10-15 хвилин при температурі 200°C або до хрусткої скоринки і золотистого кольору.

Стебла листової зелені – відмінний гарнір

У листової зелені, як правило, є волокнисті стебла, які важко їсти. Однак замість того, щоб викидати їх, поріжте на дрібні шматочки і обсмажте з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ. Стебла листової зелені – це відмінний гарнір, багатий на поживні речовини.

Більшість людей відмовляються від бадилля коренеплодів буряка, моркви і редису. Та не всі знають, що ця зелень не тільки їстівна і поживна, а й вельми універсальна. Ви можете замінити нею іншу зелень у багатьох рецептах. Спробуйте обсмажити бадилля в якості легкого гарніру або додайте його до салату, супу чи соусу.

Приготуй овочевий бульйон

Один із найкращих способів використати обрізки овочів – приготувати з них овочевий бульйон. Покладіть овочеві обрізки у велику каструлю, залийте їх водою, додайте трави і приправи, доведіть до кипіння і варіть 20-30 хвилин. Процідіть бульйон через дрібне сито, залийте його в банку, охолодіть або заморозьте. Домашній овочевий бульйон використовуйте для приготування макаронів або круп, додавайте його в супи і тушковані страви, щоб надати їм нових граней смаку.

Шкірка фруктів теж піде в переробку

Замість того, щоб викидати шкірку яблук або апельсинів, можете приготувати з неї смачне варення. Варіть шкірку у воді протягом 25-30 хвилин, процідіть і кип’ятіть рідину на сильному вогні з цукром і лимонним соком, потім розлийте в стерилізовані банки.

Цедра цитрусових – відмінне наповнення для домашніх освіжувачів повітря, адже вони поглинають запахи. Один із способів зробити це своїми руками – вибрати м’якоть із фруктів (грейпфрута, лайма або апельсина) і заповнити шкірку сумішшю морської солі, трав і ефірних олій.

У банці залишилося трохи томатної пасти? Замість того щоб викинути, можете заморозити її. За допомогою маленької ложки викладіть томатну пасту на вистелене деко чи невелику плоску миску і заморозьте, поки вона не затвердіє. За кілька годин перекладіть шматочки в поліетиленовий пакет і покладіть у морозилку.

Марія МАТВІЙЧУК

Читайте також: На Рівненщині сортувати сміття навчають з дитинства (ВІДЕО)