fbpx

Рівненська лікарка радить, як правильно приготувати капусту для компресу

Діліться інформацією з друзями:

Здавна капусту використовували як одні з найбільш помічних і безпечних природних ліків. Переважно у вигляді компресів. Проте не всі знають, як правильно приготувати з цією метою листя капусти.

А отже, не використовують цей простий і надійний засіб для подолання хвороб.

Здавалося б, наші предки усе робили просто. «Підстрибнув» артеріальний тиск і заболіла голова – робили такий собі капустяний електрофорез: клали по пів лист­ка на чоло і на потилицю. Занило коліно – примотували капусту до нього. Перетрудилися на дачі чи городі або ж м’язи судомить від протягу – на підхваті знову капуста. Турбує молочна залоза – теж за рятунком вдавалися до неї. Що й казати, цей чудовий овоч-цілитель увесь рік нам доступний.

Аби компрес був ефек­тивним, з покоління в покоління люди передавали одне одному свої секрети. То як же правильно приготувати і зробити компрес із капусти?

У листку вирізаємо товсті та тверді прожилки, розкачуємо качалкою. Капуста пустить сік – і листок стане м’яким. Скручуємо листок у трубочку і обережно, щоб не порвати, качаємо між долонями до м’якості. Такого ж результату досягнемо, якщо півхвилини потримаємо листок в окропі. Залишається змастити розм’яклий листочок медом чи олією i прикласти до хворого місця.

До речі, мед підсилює цілющу, розсмоктувальну дію капусти і пришвидшує одужання. До того ж така процедура не обтяжить вас, бо капустяний компрес можна прикласти на ніч. На ранок іноді про болячку вже й не згадують. Звісно, якщо симптоми не зникають, то потрібно звернутися до лікаря.

Галина БАРАБОЛЯ, сімейний лікар ЦПМСД «Ювілейний»