fbpx

Рівне нині є столицею професійної освіти України – Віталій Коваль

Діліться інформацією з друзями:

Минулого тижня на Рівненщині відбувся дуже цікавий захід – престур «Нові можливості української профтех­освіти». Про те, наскільки цей захід є важливим для нашого регіону, свідчить той факт, що його учасників привітав начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

Він, зокрема, визначив важливість професійної освіти для області.

«У непростий час, коли наші воїни боронять державу на фронті, ми в тилу повинні працювати. Це стосується всіх громадян працездатного віку. Тому в нашій нинішній історії потрібні робітники, які вміють працювати на новітньому обладнанні.
Хочу сказати, що саме таких робітників готують навчальні заклади професійної освіти області. Без якісно підготовлених кадрів не зможуть працювати підприємства, не буде перемоги і повоєнної відбудови країни. Тому праця для перемоги не менш важлива, ніж бойова робота на фронті. Хочу сказати, що наша професійна освіта не тільки готує робітників за класичними для області напрямами, а навчає фахівці для нових на Рівненщині виробництв, які релокуються з прифронтових територій та створюються «з нуля». Це дуже добре, адже зайняті руки ніколи не опустяться. Особливо якщо ці руки золоті. Саме завдяки нашим працьовитим людям Рівненська область минулого року змогла збільшити збір податків на 25%. І це у військовий час», – зазначив Віталій Коваль.

Високо оцінила рівень професійної освіти Рівненщини генеральна директорка Дирекції професійної освіти Ірина Шумик.

«Рівненська область є лідером у професійному навчанні України. Така ситуація склалась не за один день. Вже п’ять років в області проходить якісно підготовлена та продумана реформа професійної освіти. Вона була започаткована за ініціативи Петра Коржевського. Нині ми всі наполегливо працюємо над втіленням програми «Сучасна профтехосвіта», яка буде діяти до 2027 року. Для її втілення залучаються серйозні фінансові ресурси. Нещодавно нам вдалося залучити 58 мільйонів євро від «Європейського Інвестиційного Банку» для створення центрів професійної досконалості.

Матеріальна база наших закладів освіти постійно оновлюється. Хочу сказати, що (принаймні на Рівненщині) рівень оснащеності новітнім обладнанням закладів професійної освіти є таким, що нічим не поступається європейським промисловим підприємствам. Це означає, що наші випускники без додаткової підготовки включаються у виробничий процес. І це дуже добре. Зросли і стипендії учнів. Тож для молоді наявна мотивація йти вчитися саме в заклади професійної освіти.

Звісно, є і проблеми. Одну з головних вбачаю у заниженому іміджі закладів професійної освіти. Ця проблема не нова. Раніше вважалося, що ПТУ – це щось неперспективне. Тому туди ідуть вчитися діти, які не можуть вступити в інші заклади освіти. Цей стереотип виявився дуже живучим. Його потрібно зламати. Бо той, хто володіє ремеслом і вміє працювати, завжди є успішною людиною, котра може розраховувати на гідну оплату своєї праці», – розповіла Ірина Шумик.

Також виступив і директор Департаменту освіти і науки РОДА Петро Коржевський. Він, зокрема, зазначив цілі, які поставлені перед професійною освітою Рівненщини.

«Нам треба сформувати робітничий потенціал України. Для цього потрібно змінити філософію освітянської галузі. Щоб більше школярів ішли вчитися до професійних училищ. Якщо в Україні цей показник нині становить 16-23%, то на Рівненщині йдуть вчитися у заклади професійної освіти 43%. Це добре, але наше Міністерство ставить завдання довести цей показник до 50%, тож ми працюємо над тим, щоб його досягти. Наше завдання не тільки дати юнакам та дівчатам професійні знання та навички, а й забезпечити їх гарантованим працевлаштуванням.

Для цього наш департамент постійно працює з реальним сектором економіки області, аби ми знали й підлаштовувались під його потреби у кадрах. Не меншої уваги потребує перепідготовка кадрів. Зараз це особливо важливо, оскільки через військові дії відбувається трансформація економіки області. Тому потрібна масштабна перепідготовка кадрів. За минулий рік наші центри випустили 2778 людей, які отримали другу професію. Наявність гнучкої і новітньої системи підготовки та перепідготовки працівників є одним з дуже важливих чинників у інвестиційній привабливості регіону. А їх залучення для Рівненщини є дуже актуальним завданням».

Престур тривав два дні. За цей час три десятки журналістів з усієї України відвідали кілька закладів професійної освіти області. Прокоментувати підсумки заходу автор попросив заступницю директорки Департаменту освіти РОДА Олену Полюхович.

«Я задоволена підсумками прес­туру. Це вже другий захід в Україні. Перший пройшов у Львівській області. Хочу сказати, що нам є чим пишатися. Наведу один приклад. Коли ми відвідали «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі», то на учасників нашого престуру обладнання, на якому навчають кухарів, справило дуже позитивне враження. Навіть не всі ресторани мають таке обладнання. Тому нікого не здивував факт, що всі молоді кухарі отримують пропозиції про працевлаштування відразу після закінчення училища. Тож професійна освіта на Рівненщині знаходиться на високому рівні і ми постійно працюємо над її вдосконаленням», – підсумувала Олена Полюхович.

Записав Володимир КОНЄВ

Читайте також: На 12-річну систему освіти пропонують перевести школи В Україні вже з 2024 року