fbpx

Рада перенесла дату щорічних виплат ветеранам

Діліться інформацією з друзями:

Тепер одноразові грошові допомоги вони отримають не до 5 травня, як раніше, а до Дня Незалежності України.

Розповідає заступниця директора Департаменту соціальної політики РМР Олена ПЕТРИК.

Щороку в травні ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та жертви нацистських переслідувань, члени сімей загиблих (померлих) жертв нацистських переслідувань отримували одноразову грошову допомогу до 5 травня. Її виплата здійснювалась з державного бюджету. Категорії отримувачів цих виплат, умови, механізм і терміни їх проведення були визначені законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Розміри виплат щорічно затверджувались відповідними постановами Кабінету Міністрів України.

Цього року буде змінено період виплати одноразової грошової допомоги, оскільки 15 квітня набрав чинності Закон України, що замінює «виплату до 5 травня» на виплату до Дня Незалежності України. По суті уряд переніс період виплати допомоги з травня на серпень. Незмінними залишаються категорії громадян, яким надаватиметься допомога. Це: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисників і Захисниць України, жертви нацистських переслідувань та члени сімей загиблих (померлих) жертв нацистських переслідувань.

За аналогією з попередньою виплатою «до 5 травня» порядок виплати до Дня Незалежності України. Розмір визначатиме Кабінет Міністрів України у межах бюджетних призначень, встановлених законом України «Про Державний бюджет України. Наразі ці питання уряд ще не врегулював.

Отож у 2023 році виплати одноразової грошової допомоги будуть проведені після прийняття відповідних рішень уряду.