Різноманітність меню – головна умова правильного харчування. І салати, особливо весняні, можуть зробити це найкраще. Більше того, їжа в натуральному вигляді – кращий засіб проти такого поширеного явища, як в’ялість кишківника, адже не викликає в кишечнику гниття і бродіння, бо сира целюлоза (тобто клітковина) нормалізує процеси травлення та обміну речовин.
Сира їжа найбільш показана людям із хворобами серця і нирок, ревматизмом чи ожирінням, для поліпшення водного обміну, а у разі подагри звільняє організм від сечової кислоти.
Зелена цибуля з горіхами
Пучок (50 г) зеленої цибулі покришити, приправити горіхами (50 г) чи полити олією.
Редиска зі сметаною
Пучок редиски з коротенькими стеблинками викласти віночком на блюдці, налити в середину 2 ст. ложки сметани, посипати рубленою зеленою цибулею. Редиску брати за стеблинки і вмочати в сметану.
Редиска в кислому молоці
Грубо нарізати 15 штук редиски, залити склянкою кисляку, додати чайну ложку нарізаного кропу чи петрушки.
Шпинат із квашеною капустою
Нарізати крупно жменю шпинату (50 г), зверху викласти 3 ст. ложки (з верхом) квашеної капусти. Приправити столовою ложкою олії і зеленою цибулею, посипати столовою ложкою журавлини.
До речі
Листяні овочі ріжуть або рвуть на великі частини, плоди ріжуть на шматки, а коренеплоди труть на тертці.
Заправки готують з олії, тертих горіхів, кислого ягідного чи фруктового соку, оцту, сметани, вершків, кислого молока, меду, тертої цибулі чи часнику, овочевих соків, розсолу, яєць, ароматних трав. Заправка має становити 5–10% маси салату.
Різні сорти овочів, як-от огірки і помідори, у салаті змішувати не варто.
Добре додавати до салатів подрібнені горіхи або горіхове молоко (товчені горіхи розтерти з водою).
Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»