На Рівненщині триває сезон висаджування озимого часнику

Приблизно за місяць до настання тривалих морозів – з кінця жовтня до початку листопада, триває сезон висаджування озимого часнику.  За цей час зубці,  посаджені у грунт, встигають сформувати сильну кореневу систему, яка з настанням весни сприятиме активному росту рослин.

 

І раннє, і пізнє висаджування зубців може спричинити поганий врожай.  Рання висадка сприятиме швидкому росту часнику, але послабить його холодостійкість. Пізня ж – позбавить можливості сформувати сильну кореневу систему.

© Газета “7 днів” / Тепер чекаємо на гарний врожай часнику.

Щоб виростити гарний урожай, варто висаджувати лише здорові та міцні зубці. З неякісним посадковим матеріалом дива не станеться.

Також слід враховувати деякі вподобання цієї рослини:

        • кожного року міняти місце для його посадки;
        • не підживлювати гноєм, бо часник любить родючий, але нейтральний грунт /городники радять перекопати ділянку та збагатити її з розрахунку на м/кв 20–30г суперфосфату, 20г калійного добрива , а перед посадкою додати ще аміачної селітри 10г на м/кв/;
        • часник краще росте у супіщаному ґрунті, на сонці та без рясної вологості;
        • перед висаджуванням зубці радять на 2–3 години замочити у рожевому розчині марганцівки. Для більшого ефекту агрономи  рекомендують на 2–3 хвилини замочувати у розчин повареної солі (столова ложка на літр води) або на 3 хвилинки – у розчин мідного купоросу (чайна ложка на 2 літри води).
        • і не забудьте замульчувати ямки торфом, перегноєм або тирсою приблизно на 2-5 см. Також радять для затримки снігу на ділянках порозкладати хмиз, який навесні треба не забути прибрати!

Ділиться своїм перевіреним способом посадки і досвідчений рівненський дачник Микола Пікула :

– Присипаю посаджений часник сухим горіховим листям і прикладаю гіллям, щоб вітер не розносив. Цей шар утеплює, зберігає вологу, покращує структуру грунту та запобігає росту бур’янів. Одно слово, чого тільки людина не придумає, аби менше сапання було весною і влітку.

Підготувала Оксана ПИЦЬКА

Діліться корисною інформацією з друзями: