fbpx

Кухар із Рівненщини розповів, як готують український борщ в антарктиді

Діліться інформацією з друзями:

Кухар 27-ї української арктичної експедиції Олег Курус (уродженець сел. Мізоч, що на Рівненщині) поділився секретом найсмачнішого антарктичного борщу.

  • Олег бере білу квасолю і перед приготуванням замочує її на ніч. Квасолевий “бульйон” завжди варить окремо й додає його до борщу, коли той уже майже готовий.
  • Буряк для борщу, а також болгарський перець неодмінно запікаються.
  • На думку кухаря, в борщі обов’язково має бути кислинка. Для цього він додає яблучний оцет, але можна використати і лимонний сік чи кисле яблуко.
  • Незамінний інгредієнт антарктичного борщу – копчена підчеревина! Причому на станції Олег її готує сам.
  • І який же борщ без головних атрибутів – свіжоспечених пампушок, українського сала та сметани? До речі, готової сметани на “Вернадському” немає, але кухар дуже смачно готує її з сухого молока, води та молочнокислих бактерій.
Загалом на станції є понад 30 рецептів борщу, але в Антарктиді не всі їх можливо реалізувати. Тим не менш Олег щотижня готує зимівникам рідну українську страву, щоразу намагаючись її урізноманітнити. Приміром, нещодавно борщ був з фрикадельками.
Ну і, звісно, коли 27-ма експедиція дізналася про рішення ЮНЕСКО про внесення українського борщу до переліку нематеріальної культурної спадщини, то дуже зраділа. 
Фото: Сергій Глотов