fbpx
Біґ Мак Індекс

Згідно з “Індексом Біґ-Мака” долар в Україні має коштувати 19,33 грн

Діліться інформацією з друзями:

Бургерономіка ніколи не була задумана як точний вимірювач валютних розбіжностей, а лише як інструмент, щоб зробити теорію обмінного курсу більш сприйнятливою. І все ж індекс Біґ Мака став світовим стандартом, включений у кілька економічних підручників і предметом десятків наукових досліджень.

Про це пише видання The Economist.

Отож, у січні 2024 року гривня посіла 8 місце з кінця у списку недооцінених валют світу в оновленому Індексі Біґ-Мака. В Україні він коштує 110 гривень, у США – 5,69 доларів. Передбачуваний індексом обмінний курс становить 19,33. Різниця між цим і фактичним обмінним курсом, 37,44, говорить про недооцінку української гривні на 48,4%.

Біґ Мак індекс для України.

Також найбільш недооцінені грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Індії, ПАР, Єгипту, Малайзії та Філіппін.

Довідково: Індекс BIG MAC був винайдений журналом The Economist у 1986 році як легковажний посібник щодо того, чи валюти знаходяться на «правильному» рівні. Він базується на теорії паритету купівельної спроможності (ППС), уявлення про те, що в довгостроковій перспективі обмінні курси повинні рухатися до курсу, який би вирівняв ціни на ідентичний кошик товарів і послуг (у цьому випадку гамбургер). в будь-яких двох країнах.