fbpx

Закордонні трейдери збільшили закачування природного газу в ПСГ України через надлишок в Європі

Діліться інформацією з друзями:

25-26 жовтня імпорт газу іноземними трейдерами для закачування у ПСГ України зріс з 8-10 млн кубометрів до 20-21,5 кубометрів на добу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Оператора ГТС України. 

“Тепла погода в Європі та постачання зрідженого газу сприяють відтермінуванню повноцінного початку опалювального сезону в усіх країнах ЄС. Проте з огляду на обсяги споживання та рівень заповнення європейських газових сховищ (майже на 94%) утворився тимчасовий “надлишок” ресурсу”, – зазначили у пресслужбі.

За прогнозами начальника відділу стратегії ОГТСУ Олексія Ярошенка, тенденція “надлишкового” газу збережеться протягом наступних тижнів, проте не є запорукою легкого проходження опалювального сезону 2022/2023.

“Чим більше газу вдасться закачати у сховища Європи зараз – тим менше газу необхідно буде купувати або заощаджувати наступного року, який може бути навіть складнішим за поточний. Особливо це актуально для країн Центральної Європи, які таким чином створять собі не тільки додатковий запас газу, а й альтернативний маршрут постачання на випадок холодної погоди або непередбачуваних ситуацій”, – сказав він.

На початок жовтня в українські підземні сховища було закачано 13,9 млрд кубометрів газу.