fbpx
Заправка

Якою буде ціна на бензин, дизель та автогаз після підвищення акцизу до рівня ЄС

Діліться інформацією з друзями:

Згідно з урядовим планом протягом п’яти років акциз на бензин має зрости у 1,7 раза, з 213 до 359 євро/1000 л, на дизпаливо — у 2,4 раза, зі 139 до 330 євро/1000 л. Це додасть до поточних цін за літр за сьогоднішнього курсу євро 7,3 і 9,6 грн відповідно. Натомість на скраплений газ акциз запропоновано підвищити з 52 до 70 євро/1000 л, тобто ціна за літр збільшиться на 0,9 грн. Перший етап підвищення заплановано вже на другу половину поточного року.

Графік підвищення ставок.

Про це пише ZN,UA.

Це додасть до поточних цін за літр за сьогоднішнього курсу євро:

  • ️7,3 грн на бензин
  • ️9,6 грн на ДП
  • ️0,9 грн на газ

Урядовці ініціативу пояснюють необхідністю імплементувати європейське законодавство і наполягають, що обрали мінімальні ставки, які прописані у відповідній Європейській директиві.

Що ж, якщо ми говоримо про європейські стандарти в оподаткуванні, варто уточнити деякі позиції, які нам спускають начебто як неминучість та аксіоми.

Варто зазначити, насправді немає жодних чітких вимог щодо імплементації саме таких акцизів. Наприклад, у Польщі та Угорщині, які є членами ЄС, акцизи на бензин та дизпаливо нижчі, ніж зазначено в євродирективі. У Бельгії, Іспанії та Хорватії акциз на скраплений газ набагато нижчий від «рекомендованого». У Бельгії він взагалі дорівнює 0, але на бензин є одним із найвищих у ЄС.

Кожна країна встановлює свої ставки, спираючись на економічну ситуацію.

Ставки акцизу в країнах ЄС.

Читайте також: Безоплатна послуга з репродуктивних технологій стала доступною в Рівному