fbpx
Список

В уряді пропонують скасувати 74% від всіх державних санітарних правил і норм

Діліться інформацією з друзями:

Скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції – таку пропозицію представники Міністерства економіки України обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади.

12 грудня 2023 року відбувся захід “Реформа дерегуляції. Перегляд державних санітарних правил і норм”, організований за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

“Коли ми (в рамках засідань Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції) переглядали регулювання у сфері охорони здоров’я, виявилось, що велика частина регулювання пов’язана з державними санітарними правилами та нормами. І подекуди санпіни застарілі, а ринок і технології значно просунулись. І таким чином підприємці ведуть бізнес не оптимальним шляхом. Тому ми маємо переглянути цю частину регулювання”, – розповів заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Детальніше про напрацювання експертів щодо перегляду санітарних правил і норм розповіла під час своєї презентації керівниця сектору регулювання Офісу ефективного регулювання Ганна Башняк.

“Під час інвентаризації та перегляду ми виявили 298 чинних інструментів державного регулювання, які містяться в державних санітарних нормах та правилах. Це вкрай високий показник, адже складає третину від загальної кількості інструментів державного регулювання, що було виявлене протягом року роботи МРГ. За результатами перегляду, запропоновано скасувати 222 інструменти державного регулювання, а це – 74% від загальної кількості. Зокрема, з таких причин, як неактуальність та застарілість регулювання, дублювання з іншими інструментами державного регулювання. Решту інструментів рекомендовано оптимізувати та привести у відповідність до чинного законодавства”, – конкретизувала Ганна Башняк.

Довідково

В Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоби спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з дерегуляції, яка вже переглянула 1025 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 235 рекомендовано скасувати, 537 – спростити. Станом на 12 грудня, скасовано вже 100 інструментів.

Джерело: Міністерство економіки України

Читайте також: Тендери у Рівненській області в грудні: серед них зенітні прожектори та спортивні майданчики