fbpx

Польща припиняє імпорт сільськогосподарських товарів з України навіть транзитом

Діліться інформацією з друзями:

Уряд Польщі вирішив до 30 червня заборонити імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить з території України або імпортується з неї.

Про це пише громадське з посиланням на міністра розвитку і технологій Польщі Вальдемара Буду.

Згідно із документом, йдеться про зернові, цукор, сухі корми, насіння, хміль, льон та коноплі, фрукти та овочі, продукти перероблювання плодів та овочів, вино, яловичину та телятину, молоко та молочні продукти, свинину, баранину та козятину, яйця, м’ясо птиці, алкоголь етилового сільськогосподарського походження, продукти бджільництва та інші продукти.

Голова польської партії влади «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що Польща

«є і залишається другом та союзником України без найменших змін», але «можлива криза в польському селі вплине на становище всіх поляків».

Він додав, що рішення ухвалене з урахуванням, зокрема,

«асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої ціни робочої сили в Україні та того факту, що тут переважно великі площі та що діяльність здійснюється міжнародними компаніями з великою інфраструктурою».

Качинський також заявив, що буде проведено загальний закуп імпортованого з України зерна, яке лежить у польських силосах і складах.

Реакція України

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповіло, що рішення польської сторони суперечать домовленостям.

Зокрема, лише тиждень тому погодили, що 4 культури — пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку — до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня також досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства, розв’язання проблем логістики та погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння.

«Ми розуміємо, що у польських фермерів склалась складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України. Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін», — йдеться у заяві.

Там зазначили, що українські агровиробники очікують конструктивного діалогу для ухвалення узгодженого рішення. А розв’язання питань «односторонніми кардинальними діями» не прискорить позитивного вирішення ситуації.

Так, Мінагро пропонує найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння, який враховуватиме інтереси України та Польщі «в дусі конструктивного надійного ефективного співробітництва для обох країн».

Міністерство також готове до співпраці з польською стороною щодо розслідування будь-яких зловживань, які «могли мати місце в цьому питанні та призвели до нинішньої ситуації, що не відповідає інтересам ані Польщі, ані України».

Фото з відкритих джерел.

Читайте також: 530 поліцейських будуть забезпечувати порядок на Великдень