fbpx
Податки для ФОПів зміняться: скільки доведеться українським підприємцям платити

Податки для ФОПів зміняться: скільки доведеться українським підприємцям платити

Діліться інформацією з друзями:

Після підвищення ставок основних податків у 2024 році також планують підвищити податки для фізосіб-підприємців. Ці зміни очікуються наступного року.

Як повідомляє OBOZ.UA, новий етап податкових змін має зачепити ФОПи. Уряд вже описав в Національній стратегії нові правила, однак впроваджувати їх будуть поступово. Поки не йдеться про те, щоб одночасно підвищити основні ставки податків та посилити вимоги для тих, хто знаходиться на єдиному податку.

Зараз в Україні працюють 1,9 млн ФОПів і їх кількість стрімко зростає.

“З позиції оподаткування бізнесу, режим спрощеної системи ставить під загрозу податкові надходження і впливає на ухвалення бізнес-рішень”, – йдеться в стратегії.

У ФОП є низка переваг, наприклад, вони звільнені від обов’язку вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації. Система створювалась для підтримки малого бізнесу, однак у результаті перетворилась на масштабну і розгалужену мережу, якою користуються не тільки малі підприємства.

На ФОПи чекають такі зміни:

  • реєструвати ФОП не потрібно буде. Цей статус надаватимуть автоматично після відкриття в банку рахунку із статусом “для ведення підприємницької діяльності”. А після закриття рахунку буде припинено і статус ФОП;
  • ставки єдиного податку для юросіб третьої групи (зараз 5%) будуть поступово збільшувати до 18%. Процес збільшення триватиме три роки, а після трьох років юридичним особам взагалі заборонять користуватись єдиним податком;
  • другу та третю групу ФОП об’єднають в одну. І вони будуть платити податки в розмірі від 3% до 17%. Ставка залежатиме від сфери діяльності (менше будуть платити торговці, більше – ті, що надають послуги). Підняття ставок також буде відбуватись поступово: впродовж трьох років;
  • зменшать кількість сфер діяльності, які можуть перебувати на першій групі. Для об’єднаної другої групи буде обов’язковим використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО);
  • для виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років будуть переглянуті в бік збільшення до 18%.

Зміни в єдиному податку та правилах для ФОПів планують запровадити тільки з наступного року. Правила запровадять впродовж двох років. Варто зазначити, що на проблеми з єдиним податком вказують і міжнародні партнери України. Зміни необхідно буде ухвалювати незважаючи на те, що вони не користуватимуться популярністю.

Читайте також: Підтримка і допомога: кому вони гарантовані