fbpx

Китай став головним покупцем українського збіжжя

Діліться інформацією з друзями:

Головним отримувачем українського продовольства став Китай. Обсяг експорту в Піднебесну перевищив довоєнний.

Про це пише Економічна правда.

У рамках дії “зернової угоди” в березні 2023 року з України до Китаю відправили рекордну кількість кораблів – 25. Загальний обсяг українського продовольства на них становив 1,2 млн тонн.

Для порівняння: з початку 2023 року морем відправили 9,6 млн тонн вантажів, з яких 3,1 млн тонн – у Китай.

За час дії “зернової угоди” Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором. Більшість цих вантажів – зерно та кукурудза.

Українське зерно чекає на відправлення. Фото: Latifundist.

Нинішні обсяги постачання зерна чи не найвищі в історії українсько-китайської аграрної торгівлі й, імовірно, перевершать рекордний для двох країн 2021 рік. Тоді Китай купив на світових ринках 28 млн тонн кукурудзи, близько 7 млн тонн з яких надійшли з України.

Протягом останнього десятиліття річний попит Китаю на кукурудзу постійно зростав, досягнувши майже 300 млн тонн у 2022 році. Попри всі зусилля, Китай здатний задовольнити лише 270 млн тонн, що змушує Пекін покладатися на імпорт для покриття 10% дефіциту.

З жовтня 2022 року по лютий 2023 року імпорт кукурудзи в Китай становив 9,2 млн тонн, з яких майже 4 млн тонн – українського походження. За цим показником Україна вперше обігнала США, які раніше утримували перше місце, але втратили його, зменшивши постачання.

Головне фото з відкритих джерел.

Читайте також: У росії затримали сімейну пару за “шпигунство для України”