Посперечалися через цей м’ясний смаколик депутати Рівнеради у сесійній залі минулого четверга. Саме з пропагуванням традиційного поліського делікатесу пов’язаний грантовий проект, який у Рівному втілюватимуть коштом Євросоюзу у 2020-21 роках. Обранці ж не дійшли згоди, чи варто місту на це витрачатися.
У рамках проекту транскордонного співробітництва «Кулінарна спадщина. Кухня. Просування кулінарних традицій Рівного та Любліна» запланований фестиваль мацика, просвітницькі заходи, а також поїздки з обміну досвідом рівненських та люблінських кухарів, навчання рестораторів тощо. Його загальна вартість 65,8 тисячі євро. Гроші, які дасть Євросоюз, розподілять між обома містами. Рівне має долучитися до фінансування та внести свої 10%. Це приблизно шість тисяч євро, або близько 200 тисяч гривень.
Грантодавець уже виділив частину коштів. Тож, аби почати підготовку фестивалю, місто теж має долучитися грошима.
Дехто з депутатів – противників співфінансування, аргументував свою позицію тим, що мацик – це не рівненська страва, тож не варто й витрачатися на її пропагування. Опоненти ж казали, що новий фестиваль та інші заходи сприятимуть промоції Рівного та збільшенню його туристичної та інвестиційної привабливості. Зрештою, за виділення коштів на кулінарний проект проголосувала більшість депутатів. Тож із бюджету його профінансують на 205 тисяч.
– Звісно, мацик – це поліська страва, – прокоментував суперечку міський голова Володимир Хомко. – Але ж Рівне – столиця Полісся. Нормально, коли мацик презентує Рівне, а не Тернопіль чи Чернівці. Проблеми тут немає. Приїдуть люди з Полісся в столицю свого краю і продемонструють усе. Але ми «збережемо обличчя», це дасть шанс отримати інші гранти. Справа в нашому іміджі. Добре, що проголосували, хоч і було бажання цю ініціативу зірвати.
Наталія НИРКОВА
Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»