Гвоздика – одна з найдавніших прянощів у світі. Вона відразу ж знайшла практичне застосування в медицині. Наш тандем – цибуля з гвоздикою. Чим корисне таке поєднання?
Особливість у тому, що крім противірусного, протизапального, імуномодулюючого ефекту вона володіє ще й вираженими знеболюючими властивостями.
Цей винахід французьких гурманів – цибулина клуте (onignon cloutе. Буквально «оббита цвяхами»). У звичайну цибулину встромляють кілька гвоздикових бутонів (за смаком, але ми рекомендуємо не захоплюватися, бо гвоздика володіє досить потужними ароматичними властивостями, тому 5-6 шт. буде досить).
Таку цибулину кладуть у бульйони, печеню, тушковану капусту – куди завгодно. Сенс у тому, щоб таким чином надати страві особливого аромату. По закінченні готування їжі цибулину легко видалити, до того ж нікому в тарілці не попадеться гіркуватий і пряний бутон. Якщо ще не пробували такий лайфхак – обов’язково скористайтеся ним. Це й правда дуже зручно.
Галина ГРИЦЮК