fbpx

Олена Зеленська: між роллю дружини та першої леді

Діліться інформацією з друзями:

В інтерв’ю американському Vogue привідкрито завісу життя першої леді України Олени Зеленської.

Нещодавно журналісти відомого американського журналу Vogue поспілкувалися з першою леді України. Цікаво, що Олена Зеленська ніколи не хотіла бути нею.

«Мені подобається бути за лаштунками — це мені пасувало», — сказала вона. – Мені було досить важко потрапити в центр уваги».

Олена Зеленська народилася в сім’ї інженерки, менеджерки у будівельній компанії і професора технікуму. З чоловіком – чинним Президентом України Володимиром Зеленським – вона познайомилася ще в середній школі. Романтичні стосунки зав’язалися в університеті. І вона, і Зеленський були єдиними дітьми у своїх батьків. Обоє виросли в російськомовних сім’ях і пізніше вивчили українську.

Їм було по 11 років, коли впала Берлінська стіна, і були в молодшій школі, коли Україна здобула незалежність у 1991 році.

Aerosmith і The Beatles були її улюбленими виконавцями ще коли вона була підлітком. 

В університеті Олена закінчила архітектурний факультет, а Зеленський вивчав право, але незабаром обидва змінили курс і присвятили себе сатиричній комедії. Спочатку у неї були сумніви щодо заробітку на життя комедією….

Але комедійна трупа Зеленського вже виграла надзвичайно популярний конкурс. Далі трупа неодноразово перемагала, а в 2003 році Зеленський і друзі, зокрема Зеленська, заснували «Квартал 95». Це була виробнича компанія, що стала однією з найбільших у російсько- та україномовному світі. Назва ж пов’язана з одним з районів Кривого Рогу, де подружжя Зеленських виросло.

Зеленський називає дружину чудовою матір’ю, яка дуже серйозно ставиться до своїх обов’язків першої леді. І також він додає, що Олена – його любов і…найкращий та найбільший друг.

Коли почалася війна, Зеленська була вдома в президентській резиденції в Києві, разом із чоловіком і двома їхніми дітьми: 18-річною Олександрою та 9-річним Кирилом.

На початку війни, коли Володимир Зеленський не сходив з телеекранів, Олена з дітьми зникли з поля зору, переміщаючись від одного безпечного місця до іншого. У ті важкі дні вона не припиняла виконувати обов’язки першої леді. Зокрема давала письмові інтерв’ю, намагаючись переформатувати деякі свої ініціативи на воєнний час.

Вона зазначила, що у її щоденному графіку не було жодної вільної хвилини, коли б вона могла просто посидіти й подумати про погане. Олена допомагала своєму синові з онлайн-школою. Це було доволі складно, оскільки вони не могли користуватися інтернетом у режимі реального часу. Вони відволікалися, граючи в настільні ігри та…читаючи. Зеленська перечитала «1984» Джорджа Орвелла. 

«Це жахливий збіг. Це картина того, що зараз відбувається в Росії», – зауважила перша леді України.

 До війни вона щодня говорила з мамою по телефону. А тут на деякий час вимушено обірвалося спілкування з чоловіком та батьками. Як і багато українських сімей, сім’я Зеленських була розділена.  Президент поки не міг бачитися з дітьми з міркувань безпеки, а Олена зізналася, що не уявляє, як пережила б ці місяці, якби поруч не було дітей.

«У цьому плані йому набагато важче. Він страждає. І тоді мої діти також, тому що вони не можуть бачити один одного», – сказала вона.

Коли Зеленська нарешті з’явилася на публіці, вона зустрілася з першою леді США Джилл Байден. Тоді, 8 травня, у День матері, вони відвідали притулок для переміщених осіб на заході України. Це стало серйозним повідомленням: вона була в Україні поруч зі своїм народом. Почався новий етап війни та ролі Зеленської як першої леді — маяка для українців та гравця в битві за серця та уми України.

Ще до війни Олена Зеленська опікувалась вразливими верствами населення, особливо дітьми з особливими потребами. Також вона працювала над підвищенням обізнаності та боротьбою з домашнім насильством. Вона залучила відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка до проєкту оновлення харчування в шкільних їдальнях. Також серед її заслуг – впровадження україномовних аудіогідів у великих міжнародних музеях. Зеленська продовжила цю роботу, зокрема ще й тому, що мільйони українців зараз живуть за кордоном, особливо в Європі.

У своєму виступі перед Конгресом Зеленська порівняла стратегію Росії в Україні з Голодними іграмиЦя промова продемонструвала стиль Зеленської: жорстке повідомлення з м’яким поглядом. За словами Джулі Пеліпас, лондонського українського дизайнера президентська сім’я давно створювала решті світу молодий, орієнтований на майбутнє образ Незалежної України. 

«Вона зберігає це сучасним, вона зберігає це справжнім», — каже Пеліпас.

«Вона дуже акуратна в тому, що одягає, але дає простір для експериментів. Коли вона одягнена в брючний костюм, вона не боїться виглядати надто мужньо поряд з президентом. Це також ознака сучасної жінки в Україні — ми не боїмося показати, що ми сильніші, що ми рівні з чоловіками». – зазначила дизайнерка

Зеленська не бажала бути першою леді. З теплотою згадує найщасливіші моменти свого життя ще до війни й президенства чоловіка. Згадує похід на концерт Адель в Лісабоні, поїздку з друзями до Кракова на Maroon 5, мандрівку до Барселони на вихідні, перегляд фільмів всією сім’єю (вони дивилися Форреста Гампа «мільйони разів», і вона любить «Легенди осені » та «Мости округу Медісон».).

Як і всі в Україні, Зеленська знову хоче нормального життя.

Джерело: Vogue