fbpx

Внутрішній фронт: як розпізнати і викрити колабораціоністів

Діліться інформацією з друзями:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну боротьба з внутрішніми ворогами, такими як шпигуни та колабораціоністи, стала одним із найважливіших завдань Служби безпеки України (СБУ).

За цей час СБУ в Рівненській області викрила вісьмох громадян України, причетних до колабораціоністської діяльності, серед яких троє жителів Рівненської області (джерела: https://bit.ly/44L8uR2, https://bit.ly/3W1XATn та https://bit.ly/3NO2O2R.)

Довідка: Колабораціоністи — особи, які співпрацюють з ворогом.

Відповідно до статті 111-1 Кримінального кодексу України (ККУ) колабораціоністська діяльність є:

  • публічне заперечення вчинення збройної агресії проти України,
  • заклики до співпраці з ворогом,
  • заперечення поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території;
  • добровільний вступ на посади в незаконних органах влади, судах, правоохоронних органах, утворених на тимчасово окупованих територіях,
  • участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях;
  • пропагування в навчальних закладах стандартів освіти держави-агресора.

Як розпізнати співавторів серед нас:

Як правило, колабораціоністами є місцеві жителі, які навчалися/проживали в Росії, Білорусі чи Криму, мають родичів, нерухоме майно чи бізнес з громадянами Росії чи їхніми сателітами, постійно використовують фейкову інформацію, отриману з російських інформаційних ресурсів, і категорично заперечують явні військові злочини. країни-агресора.

Часто такі особи є серед переселенців, які є вихідцями з тимчасово окупованих територій, але в силу певних обставин (тривале проросійське «промивання мізків») мають антиукраїнську позицію.

Ознаки можливої готовності до співпраці з противником:

  • висловлення у побуті, або на своїх сторінках в соцмережах активної проросійської/антиукраїнської позиції, категоричне несприйняття української мови, державної символіки, видатних історичних постатей;
  • відкрита підтримка злочинних дії рф, невизнання суверенітету та територіальної цілісності України, поширення панічних та антидержавницьких настроїв, антиукраїнських наративів, поєднаних з необґрунтованою критикою української влади;
  • підвищений інтерес до обʼєктів військової та критичної інфраструктури, ведення прихованого спостереження, фото-, відеозйомка вказаних обʼєктів, визначення їх точних координат, встановлення режиму їх роботи та систем охорони/оборони.

Тому, якщо ви виявили у своєму оточенні осіб з вищеперерахованими ознаками, або якщо вам здається їх поведінка підозрілою, будь ласка звертайтеся до Управління СБ України в Рівненській області.

Ще раз нагадуємо офіційні контакти Управління СБ України в Рівненській області:

  •  гаряча лінія (0362) 62 43 43;
  •  електронна адреса: usbu_riv@ssu.gov.ua.

Читайте також: У Рівному волонтери ГО “Рівне Разом” привітали мам загиблих воїнів з прийдешнім святом Матері