fbpx

Як зберігати літні речі після закінчення теплого сезону

Діліться інформацією з друзями:

Спекотне літо закінчилося, тож саме час готуватися до сезону теплих речей. А літні футболки і шорти з сарафанами краще відправити на верхні полиці до наступного теплого сезону. Як правильно організувати зберігання літніх речей?

Зробіть ревізію

Зберіть в одному місці весь літній одяг. Потім розкладіть його за групами: окремо верх, низ, купальники. Перевірте стан кожної речі: брудне перемо, щось ремонтуємо, приміряємо і сортуємо.

Можливо, із деякими речами доведеться попрощатися. Як зрозуміти, що річ залежалася в шафі:

  • за минулий сезон ви жодного разу її не одягали;
  • ви відкладаєте її на особливий випадок, та коли він настає, одягаєте щось інше;
  • річ на вас мала або велика, проте ностальгія і сентиментальність не дозволяють її позбутися.

Одяг у гарному стані можна віддати знайомим чи друзям, продати, віддати до волонтерського центру. Зношені і пошкоджені речі здаємо на переробку або ж пускаємо на ганчірки. Якщо у вас немає можливості знайти місце, де приймають уживаний одяг, складіть його в чистий пакет і залиште біля сміттєвого контейнера.

Підготуйтеся до зберігання

Перегляньте кишені. Виперіть речі. Висушіть. Випрасуйте те, що потребує прасування. Коли одяг чистий і випрасуваний, потрібно визначитися з принципом сортування. Комусь зручно розкласти його за кольором, комусь – за частотою використання. А хтось розкладає речі за призначенням або матеріалами.

Загальний принцип правильної організації гардеробу – перекладати актуальне ближче/нижче, ніж неактуальне. На зимовий період літні речі прибираємо на верхні або найдальші полиці, на антресоль або у нішу під ліжком. Але перед цим протріть поверхні вологою ганчіркою, щоб прибрати з них пил.

Для зручності можна організувати мінісекції для одягу. У цьому допоможуть органайзери з тканини, ротангу, пластику. Можна використовувати й непотрібні коробки з-під взуття. Дехто використовує вакуумні пакети. Завдяки відсутності повітря вони займають набагато менше місця. Мінус: якщо вам знадобиться дістати одну річ з такого пакета, вакуум доведеться порушити. До того ж доведеться заново пакувати одяг.

Завершити організацію гардероба можна розкладанням саше. Ароматичні мішечки нададуть речам приємного запаху в закритому просторі.

Як зберігати літнє взуття взимку

Огляньте всі пари. Усуньте дефекти або викиньте, якщо вони вже зовсім зносилися. Помийте та почистіть взуття: як підошву, так і верхню частину. Деякі літні кеди чи кросівки можна прати в машинці. Добре висушіть. У жодному разі не складайте вологе взуття: у ньому заведеться пліснява!

У закрите взуття побризкайте дезодорант для взуття. Відкрите можна обробити спеціальними засобами для шкіри або тканини.

Якщо зберігаєте взуття у пакетах, варто використовувати формотримачі, які не дадуть йому деформуватися. У крайньому разі замініть їх зім’ятим папером.

Можна зберігати взуття у рідних коробках. Часто використовують спеціальні кофри. Замість них цілком підійдуть великі пластикові бокси. Бажано прокладати пари тканиною і накривати, щоб вони не припадали пилом.

Непоганий варіант – зберігати взуття на полицях.

Візьміть за правило кожен сезон робити генеральне прибирання у шафі. Тоді знаходити необхідне стане набагато простіше.

Марія МАТВІЙЧУК