fbpx

Внести у шкільну програму твори Уласа Самчука просять на Рівненщині

Діліться інформацією з друзями:

Рівненська обласна рада звернулася до Міністерства освіти і науки України з проханням включити твори Уласа Самчука в обов’язкову програму української літератури в закладах загальної середньої освіти.

Повідомляє Рівненська обласна рада

Йдеться про його роман “Марія”, уривки з трилогії “Волинь” і статтю “Нарід чи чернь?”. Ці твори вилучили зі шкільного курсу у часи президентства Віктора Януковича, .

Звернення до міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо обов’язкового вивчення в рамках шкільної програми з української літератури творів Уласа Самчука, уродженця Рівненщини, підготували голова постійної комісії з гуманітарної політики Алла Черній та депутат обласної ради Олександр Набочук.

“Улас Самчук в історії України – знакова постать, «літописець українського простору», життя і творчість якого невіддільні від народу, серед якого він жив і творив. Його твори – не лише про рідну Волинь. У них доля всього українського народу, його боротьба за право бути й жити вільно на своїй землі. Напевно, саме тому в радянські часи творчість Уласа Самчука була під забороною”, – йдеться у зверненні.

З 90-х років ХХ століття, після здобуття незалежності, творчість Уласа Самчука почали вивчати на шкільних уроках української літератури. Зокрема, роман «Марія» про Голодомор у Україні, уривки з роману «Волинь» та стаття «Нарід чи чернь?». Проте за часів президентства Віктора Януковича творчість митця була вилучена із шкільного курсу літератури і сьогодні не вивчається.

Депутати вважають, що вивчення творчого спадку цього знакового митця позитивно відобразиться на громадянській ідентичності українських школярів, сприятиме національно-патріотичному вихованню.

«Улас Самчук в історії України – знакова постать, «літописець українського простору», життя і творчість якого невіддільні від народу, серед якого він жив і творив.

Його твори – не лише про рідну Волинь. У них доля всього українського народу, його боротьба за право бути й жити вільно на своїй землі. Напевно саме тому в радянські часи творчість Уласа Самчука була під забороною.

Зважаючи на велич постаті митця, його вагомий внесок у розвиток української літератури, пропонуємо повернути до програми з української літератури вивчення творчості Уласа Самчука», – зазначається у зверненні.

За відповідне звернення проголосували 50 депутатів.