fbpx

Цього року опалювальний сезон розпочнеться пізніше – голова «Нафтогазу»

Діліться інформацією з друзями:

На українців, ймовірно, чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Цієї зими температура в українських квартирах опуститься на 4 градуси нижче за норму до рівня у 17-18 градусів тепла. 

Про це в інтерв’ю The Guardian розповів голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Голова державної газової компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив, що температура повітря в приміщеннях буде від 17 до 18 градусів тепла, що приблизно на чотири градуси нижче норми, і порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом, коли температура надворі опуститься до понад -10C взимку. – йдеться у повідомленні.

Посадовець зазначив, що на українців, ймовірно, чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. «Опалювальний сезон» настане пізніше і закінчиться раніше, сказав Вітренко.

«Без [західної] фінансової підтримки нам буде не вистачати газу, і це означатиме, що ми матимемо дійсно високі ризики [знищення] енергосистеми», — сказав Вітренко. Він розповів, як Нафтогаз підтримав деякі українські енергокомпанії газом у березні, коли поставки вугілля були припинені через війну. «[Інакше] не було б електроенергії», — сказав він.

«[Без імпорту газу] у великих частинах України будуть відключення світла», — сказав Вітренко.

«З точки зору опалення, якщо ми не матимемо цих 2 мільярдів кубічних метрів газу, то це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо опалення… тому буде дуже холодно».

Україна виробляє близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту імпортує з країн-сусідів ЄС за ринковими цінами. У 2014 році країна припинила купувати газ у Росії напряму, хоча все ще споживає більшу частину російського газу, який надходить через Україну від постачальників з ЄС.

Ця обхідна система була розроблена, щоб зупинити Росію від використання газу як інструменту впливу на Україну. Газові контракти між Росією та Україною були давнім джерелом великої корупції, коли українські політики та олігархи дозволяли Росії контролювати внутрішні справи країни в обмін на дешевий газ.

Для імпорту газу Україні потрібно близько $10 млрд. Вітренко сказав, що думає, що союзники розуміють необхідність, але він не може бути впевнений, що Україна отримає кошти, тому що «дуже важко бути впевненим під час війни».