Паска – головний великодній хліб, що символізує радість та духовне оновлення. Пропонуємо три нескладні рецепти: класичний, оригінальний сучасний і ніжну сирну паску.
1. Традиційна паска
Інгредієнти:
- 1 кг борошна
- 500 мл молока
- 200 г вершкового масла
- 4 яйця
- 250 г цукру
- 50 г свіжих дріжджів
- 1 ч. л. солі
- Ванілін, родзинки, цедра лимона
Приготування:
- Дріжджі розчинити у теплому молоці з 1 ст. л. цукру та 3 ст. л. борошна. Дати постояти 15 хв.
- В окремій мисці збити яйця з цукром, додати розтоплене масло, ванілін та цедру.
- Змішати всі інгредієнти та вимісити тісто. Дати піднятися 1,5-2 години.
- Викласти у форми, заповнюючи на 1/3. Дати підійти ще 30 хв.
- Випікати при 180°C 40-50 хв.
- Прикрасити глазур’ю та посипкою.
2. Сучасна шоколадна паска
Інгредієнти:
- 700 г борошна
- 300 мл молока
- 150 г вершкового масла
- 3 яйця
- 200 г цукру
- 40 г дріжджів
- 3 ст. л. какао
- 100 г шоколадних крапель
Приготування:
- Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 1 ст. л. цукру і дати постояти 10 хв.
- Яйця збити з цукром, додати розтоплене масло та какао.
- Додати борошно, дріжджову суміш і шоколадні краплі. Замісити тісто, дати піднятися 1,5 години.
- Викласти у форми, залишити на 30 хв.
- Випікати при 180°C 40 хв.
- Полити розтопленим шоколадом.
3. Сирна паска (без випікання)
Інгредієнти:
- 500 г домашнього сиру
- 100 г вершкового масла
- 150 г цукрової пудри
- 100 мл вершків 30%
- Ванілін, сухофрукти, горіхи
Приготування:
- Сир перетерти через сито або збити блендером.
- Додати масло, цукрову пудру, ванілін, добре перемішати.
- Влити збиті вершки, додати сухофрукти та горіхи.
- Викласти у форму, застелену марлею, поставити під прес у холодильник на 12 годин.
- Прикрасити перед подачею.
Смачного Великодня!
Читайте також: Смачна паска готується легко, якщо мати власні секрет
- Надої молока та інше аграрне виробництво на Рівненщині збільшилисьЗа перші місяці 2025 року агропідприємства області продемонстрували значний ріст виробництва валової продукції. Показники збільшилися на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року.