fbpx

Європейці допоможуть утеплити школи та дитсадки Рівного

Діліться інформацією з друзями:

Більш як два десятки рівненських шкіл та дитячих садочків невдовзі стануть учасниками великого проєкту термомодернізації. Його втілюватимуть за фінансової підтримки Північної екологічної фінансової корпорації – НЕФКО. Сьогодні Рівнерада погодила підписання кредитно-грантової угоди.

Загальна вартість проєкту становить майже 7 млн євро. Причому частину грошей – 1,3 млн грн., місто отримає у вигляді гранту. Загалом проєкт охопить 31 міську установу, переважно це заклади освіти. Десь буде проведена повна термомодернізація, в інших – часткова.

– Це для мене найдорожчий проєкт за увесь час, – прокоментував міський голова Рівного Володимир ХОМКО. – НЕФКО не з кожним містом співпрацює. Цей кредит має і символічне значення, якщо ми добре його освоїмо, то це знак і для інших, що з нами можна працювати. Ми вже реалізували спільно два проєкти (у школах №№ 18,27, 26, – прим., ред..). Це було своєрідне випробування. Тож тепер ми отримаємо і кредитні і грантові кошти. Ставка кредитна – трохи більше 5%. Виплата кредиту зміщена на 30 місяців. Їхні експерти обрали ті об’єкти, де буде найбільший ефект від термомодернізації. До речі, вони не визнають систему «Прозоро». Верховна Рада затвердила їхню систему відбору виконавців для таких проєктів, які вони фінансують. Існує спеціальна структура, яка перевіряє виконавця, його репутацію, і лише після цього йому довіряють виконання робіт.

Ще одна дуже суттєва перевага проєкту НЕФКО-3 це модернізація системи вуличного освітлення в місті.

(на фото – ЗОШ №26, де нещодавно завершили проєкт з термомодернізації НЕФКО-2)