fbpx

Як і де виготовляють китайські товари, які опиняються на полицях магазинів всього світу

Діліться інформацією з друзями:

Китайські трудові табори відомі своєю жорстокістю. Там примушують в’язнів, часто дисидентів, то важкої понаднормової праці. Згодом товари виготовлені в такий спосіб опиняються на полицях багатьох магазинів світу.

Минуло чотири роки відтоді, як Лю Цзиїнь приїхала з Китаю до США. Та вона все ще з острахом згадує той час, коли її примушували до рабської праці в китайській в’язниці: «Кожна людина щодня мусила упакувати до 10 тисяч паличок для їжі. Цими паличками був набитий величезний мішок».

У тюрмі виготовляли не лише палички. Лю також в’язала светри й шарфи. Працювала 50‒60 годин на тиждень упродовж семи років, аж до 2009-го. Жінка каже, що кожен в’язень мав норму й що не можна було зробити товарів менше, ніж вимагали: «Деякі в’язали светри дуже повільно. І, щоб закінчити роботу, їм доводилося не спати всю ніч. Їм не дозволяли йти спати».

За всю ту роботу, яку виконувала Лю, їй платили менш ніж долар на місяць. Вона знала, що ця продукція йшла на експорт. Але до якої саме країни, тюремна адміністрація не казала.

На відміну від інших ув’язнених, Лю опинилася в тюрмі не за злочин, а за її духовні переконання. Вона займається Фалуньгун. Це медитативна практика самовдосконалення, яка ґрунтується на принципах Чесність, Доброта, Терпіння.

У 90-х роках минулого століття Фалуньгун у Китаї був дуже популярним. Але 1999 року компартія Китаю почала переслідувати його прихильників. Ці репресії тривають і досі.

Таких історій, як у Лю, у Китаї — мільйони. Як показують численні свідчення, більшу частину в’язниць КНР використовують як трудові табори, завдяки чому влада має величезні прибутки. Там працюють сотні тисяч в’язнів сумління, серед яких прихильники Фалуньгун та уйгури, які є мусульманською етнічною меншиною Китаю.

В’язниці також створюють власні компанії, а начальники тюрем їх очолюють.

Наприклад, у південно-західній провінції Сичуань заступник голови управління, якому підпорядковуються всі в’язниці регіону, водночас обіймає посаду головного менеджера тюремної компанії. Це підприємство працює в багатьох галузях: від виробництва одягу до продажу нерухомості. Воно має 43 дочірні компанії. І кожна належить окремій в’язниці в Сичуані.

Згідно з правозахисним звітом 2019 року, дві третини голів тюремних компаній також є начальниками місцевих в’язниць.

Нагадаємо: Фалунь Дафа (інша назва Фалуньгун). В її основі виконання п’яти комплексів плавних енергетичних вправ, зокрема й медитації, але головне ― поліпшення свого характеру згідно з принципами істини, доброти і терпіння. Сьогодні за Фалунь Дафа займаються мільйони людей незалежно від віку, соціального статусу і віросповідання. Ця практика всюди поширюється безкоштовно.

Але, попри значний позитивний ефект Фалуньгун, 20 років тому китайська влада почала жорстоко переслідувати тих, хто ним займається в КНР. Ініціював репресії тогочасний генсек КПК Цзян Цземінь. Він угледів у зростаючій популярності цього вчення загрозу для свого авторитарного правління; оскільки, згідно з даними соцопитування, 1998 року чисельність послідовників Фалуньгун значно перевищувала кількість членів компартії. Людей почали запроторювати до в’язниць та піддавати тортурам. Проти них було розпочато масштабну інформаційну кампанію. Ці репресії в КНР тривають і досі. Переслідування Фалуньгун уже засудили уряди багатьох країн.

Джерело:fofg.in.ua