fbpx

Вимушені переселенці стали частиною Рівненської міської громади

Діліться інформацією з друзями:

Робота у Департаменті соціального захисту населення Рівненської міської ради із внутрішньо переміщеними особами розпочалася ще з 2014 року. Відтоді переселенці з тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей почали звертатися за оформленням довідок ВПО та державної допомоги.

З початком повномасштабної війни росії з Україною тисячі громадян змушені були покинули свої домівки. І департамент соціального захисту населення Рівненської міської ради почав оперативно організовувати їх соціальний захист. 

Нині на обліку в Рівненській міській територіальній громаді перебуває 18 969 внутрішньо переміщених осіб. З них діти – 4780, пенсіонери – 2725, особи з інвалідністю – 850. Для багатьох людей, які через війну втратили домівки, однією з найгостріших проблем стало житло. Отож за листопад 2023 допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам нарахована на суму 24 260 400 грн. А за 11 місяців поточного року – 289 246 433,6 грн.

Разом з тим, станом на 30 листопада 239 внутрішньо переміщених осіб отримують також і інші державні соціальні допомоги. Допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу при народженні дитини. Також допомогу на дітей одиноким матерям, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та інші види допомог. Адже внутрішньо переміщені особи, які є отримувачами державних допомог, зобов’язані отримувати їх за фактичним місцем проживання.

Актуальні зміни у законодавстві

Водночас хочу звернути увагу на ряд актуальних змін у законодавстві. Так 21 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до урядових постанов щодо виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Внутрішньо переміщеним особам, які повернулися в Україну після 1 серпня 2023 року та яким виплата не продовжилася/тимчасово припинялася через перебування за кордоном понад 30 календарних днів, виплата допомоги продовжується на підставі заяви, особисто поданої не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну. Виплата призначатиметься на 6 місяців. 

Внутрішньо переміщеній особі, яка перебувала за кордоном і яка вперше звертається за призначенням допомоги, виплата призначатиметься на підставі заяви, особисто поданої не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну. 

Виплата допомоги припиняється та більше не призначається у разі повернення до покинутого місця проживання, виїзду за кордон на постійне місце проживання або перебування за кордоном понад 30 календарних днів.

Допомога призначатиметься на один шестимісячний період особі, яка отримувала допомогу до 1 вересня 2023 року та втратила право/відмовилася від неї – у разі її переміщення з території, на якій оголошена обов’язкова евакуація після 1 серпня 2023 року. Допомога призначатиметься за наявності їх у переліку осіб, яких обов’язково/примусово евакуюють, що затверджується обласною державною (військовою) адміністрацією, з якої здійснюється обов’язкова евакуація на підставі заяви, поданої особисто.

Якщо особа самостійно евакуювалася та/або за допомогою благодійних, громадських організацій, про це вона повідомляє обласній державній (військовій) адміністрації з використанням засобів телефонного/поштового/електронного зв’язку. Обласна державна (військова) адміністрація приймає рішення щодо включення особи, яка евакуювалася самостійно, до списку осіб, які евакуюються.

Допомога призначається особі, яка звертається за нею не вперше, на один шестимісячний період (але не більш як один раз) на підставі особисто поданої заяви, яка отримувала допомогу та відмовилася від неї та/або яку було знято з обліку як внутрішньо переміщена особа, у разі повернення особи до покинутого місця проживання:

  • – у якої після припинення виплати допомоги житлове приміщення було знищено або пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання)
  • – яка повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, перелік яких затверджено Мінреінтеграції.

Допомога непрацюючій особі

З 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення.

Непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги повинна буде стати на облік в Державну службу зайнятості або працевлаштуватися, зареєструватися як ФОП чи отримати ваучер на навчання. 

Якщо особа не сприяла своїй зайнятості або не набула статусу безробітного протягом трьох місяців з дня призначення допомоги, виплата допомоги припиняється з місяця, що настає після закінчення тримісячного строку. 

Водночас норма щодо необхідності сприяти своєму працевлаштуванню під час отримання допомоги на проживання для ВПО не поширюється на осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, осіб, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними, на осіб з інвалідністю, осіб з тяжкою хворобою дітей, тих, котрі здійснюють догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, надають соціальні послуги, осіб, які навчаються. 

У зв’язку з тим, що частина внутрішньо переміщених осіб з 1 лютого 2024 року не отримуватимуть допомогу на проживання, Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплати допомоги тим внутрішньо переміщеним особам, які отримували її до 1 серпня 2023 року і період виплати для яких завершується наприкінці січня 2024-го. Механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин аби допомогти їм інтегруватись у приймаючі громади. 

З метою реалізації державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, їх підтримки та захисту суб’єктів підприємництва, які перемістилися на територію Рівненської міської територіальної громади, рішенням виконавчого комітету Рівненської міської ради від 15.08.2023 № 77 створено Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених при виконавчому комітеті Рівненської міської ради.

 Координаційна рада

Координаційна рада утворена у кількості 19 осіб, з яких 7 представників органів виконавчої влади, 3 представники громадських об’єднань, які провадять свою діяльність у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб, та 9 внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані та проживають у Рівненській міській територіальній громаді. Головою Координаційної ради обрано Богдана ДУЖИКА, який є внутрішньо переміщеною особою, головою Центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» у м. Рівне. Заступником голови став Геннадій НІКІША, який також є внутрішньо переміщеною особою, співзасновником, виконувачем обов’язків голови правління ГО «ВО ВПО «Україна – моя сім’я» в м. Рівне. А секретарем обрано Олесю БУРДЮК – регіонального координатора по роботі зі спільнотами ГО «Крим СОС».

Рішення Координаційної ради приймається більшістю голосів її складу.

Координаційна рада з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Рівненської міської ради є консультативно-дорадчим органом, основними завданнями діяльності якої є сприяння соціально-економічній інтеграції внутрішньо переміщених осіб, а також розроблення, пропозиції та рекомендації щодо вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб.

На даний час пріоритетним напрямом роботи Координаційної ради є розроблення Стратегії забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб на території Рівненської міської територіальної громади. Відтак 21 грудня відбулася зустріч секретаря Рівненської міської ради Віктора ШАКИРЗЯНА з головою Координаційної ради, його заступником та директором Департаменту соціальної політики Оленою ПЕТРИК. На зустрічі було обговорено план майбутньої роботи Координаційної ради та її співпраці з міською радою.

Тетяна ГОРБАТЮК,  заступник директора Департаменту соціальної політики 

Читайте також: На Рівненщині попрощалися із трьома Захисниками