fbpx

Велесова ніч: чи варто святкувати Хелловін?

Діліться інформацією з друзями:

В Україні серед більшості населення прийнято вважати, що свято Хелловін – це “американське” свято, чуже українцю своїми традиціями, і в цілому його святкування не схвалює церква, а священики називають ніч у Хелловін – святом демонів і бісів, який повинен викликати у віруючої людини тільки огиду. Та чи справді це так?

Свято Хелловін має надзвичайно давні кельтські коріння (його святкували більше ніж 1000 років назад) і було приурочене до Дня Предків, Дня Всіх Святих. У наші дні його просто осучаснили на свій манер й стали святкували у різних країнах світу. На жаль, Вікіпедія не пише про саму суть цього свята, що кельти в ніч з 31 жовтня на 1 листопада вшановували померлих предків, родичів, збиралися біля вогнищ, щоб подякувати – за врожай, за здорових нащадків, за сили, подякувати за все. На цю честь вони влаштовували торжество – обряди, музичні містерії і лісові фейєрії.

Адже саме у цей зоряний час відкривалася Небесна Брама! Це був один із небагатьох священних днів в році, і люди готувалися до нього (Самхейну), молилися у цей день, проводилися ініціації, магічні ритуали і ворожіння (на любов, на удачу, на здоров’я). Хлопці вступали на самостійний шлях, дівчата прохали про одруження, а господар просив про майбутній добрий урожай і дякував за теперішній. Зберігалася інтрига: адже духи перевіряли людей на ПРАВедність – або благословляли їх, або навпаки дарували нові випробовування…

Велесова ніч – слов’янський Хелловін?

А чи було у наших предків, слов’ян, щось подібне у цей день? Так, було. По давньому календарю якраз з 31 жовтня на 1 листопада припадає Велесова Ніч – абсолютно ідентичне Хелловіну свято, можливо трошки більш сакральне, але полягало воно у вшануванні духів землі, духів неба, духів предків, які за уявленнями останній раз у році приходили до своїх нащадків, щоби віддячити їм (як саме? все залежить від вчинків)) й потім остаточно відлетіти в небесний світ – Ирій до наступної Весни. Хто такий Велес? Добре написано тут.

Велесова Ніч – дуже важливий і вирішальний підсумок усіх ваших вчинків за рік: як ви працювали, як ставилися до рідних, до дітей, онуків, чи ображали тварин, чи лихословили, лінувалися, чи допомагали бідним і так далі… Тому, не радять ставитися зі зневагою до Хелловіна.

Символіка Хелловіна

Як ми знаємо з різноманітних кінофільмів: переважно діти, хлопці і дівчата, переодягнені у святкові костюми, брали великі гарбузи, спустошували їх і вирізали в них отвори у вигляді обличчя. Потім вони їх ставили на подвір’ях своїх будинків, або на вулицях і запалювали свічки. Уночі спостерігався захоплюючий ефект, неначе це голови привидів.

Діти також ходили по сусідах, приносили або підкидали їм ці “голови гарбузів” (які насправді ставали оберегами і відпугували усе зле. В Ірландії ці голови називалися “голова Джека” або “світильник Джека”, де Джек – одіозна особа, герой легенд) і взамін просили, або отримували у подарунок цукерки та інші солодощі. Це дуже спрощенний міф того, що насправді відбувалося.

Чому гарбуз є головним символом Хелловіну?

У кельтських народів, гарбуз – це символ кінця збору урожаю, і власне існувало повір’я що у ньому може міститись душа предка. Отже, гарбуз – символ предків, а тому є головним атрибутом Хелловіну. Є він символом і в українців.

Другим символом Хелловіну є свічка. Про свічку ми знаємо дуже багато ритуалів. Свічку наші предки запалювали завжди – на Різдво, на Великдень, при смерті, при народженні, при грозі. Свічка, а саме її вогонь – уособлювали зв’язок з Вищими Силами, з Богом, з Предками. При свічці молилися, зі свічкою проводили обряди, свічкою зцілювали. Свічка пов’язана з Богом і Предками. А тому є атрибутом свята Хелловін. 

Наші предки солодкими фруктами й печивом обдаровували могили Пращурів, а також інші святі місця, виконували пожертву, ставили треби у вигляді яблук, винограду, льодяників, випічки (і ніколи не використовували м’яса!). Тобто, солодощі тут не спроста. Ними задобрювали духів. Закликали їх. Досі зберігся звичай ставити конфетки у куточку, щоби пригостити домовика. Так що солодощі мають досить глибокий зміст у цьому святкуванні, та й взагалі в традиції пращурів.

https://www.amazingukraine.pro/