fbpx

У Рівному для людей з інвалідністю запровадили загальноміські урочистості

Діліться інформацією з друзями:

Справжній фурор викликав організований вперше загальноміський святковий концерт до Міжнародного дня людей з інвалідністю в міському палаці культури.

«Не робіть для нас без нас». Так завжди кажуть люди з інвалідністю, коли постає питання про впровадження інновацій чи проведення будь-яких заходів. Адже всі ідеї та плани щодо полегшення становища і покращення добробуту людей з інвалідністю повинні бути спрямовані саме на їхні потреби і враховувати їхні можливості й уподобання. Одним із важливих елементів налагодження якісного діалогу між партнерами – владою і громадськістю, є вміння слухати і чути, обмінюватись інформацією, поширювати спільні ключові меседжі.

Саме тому, коли у працівників управління праці та соціального захисту населення виникла ідея щодо урочистостей з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, умови їхнього проведення обговорили з головами громадських організацій ветеранів і осіб з інвалідністю. Зробили це під час засідання координаційної ради з питань соціального партнерства з громадськими організаціями інвалідів і ветеранів.

Чітко обумовивши мету заходу, вирішили, що відзначити Міжнародний день людей з інвалідністю треба не тільки для того, щоб привернути увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю, підбити певні підсумки зробленого і провести інформаційну кампанію щодо нововведень. Зійшлися на тому, що для людей необхідно зробити свято, відволікти їх від буденності, додати позитивних емоцій. На думку голів громадських організацій, це й буде проявом милосердя і турботи влади до людей із фізичними вадами. Особи з інвалідністю не потребують жалю до себе чи чогось особливого. Вони терплячі, цілеспрямовані і просто хочуть мати можливість жити серед людей, бути потрібними суспільству і відчувати себе такими ж повноцінними, як усі.

Підтримали ідею проведення загальноміського святкового концерту для людей з інвалідністю депутати міської ради. Так, заступник міського голови Сергій Васильчук і директор Міського палацу культури «Текстильник» Анатолій Чугуєвець вирішили питання з фінансуванням заходу, який відбувся 3 грудня.
Свято музики, слова, пісні, танцю. Свято, яке дало можливість присутнім у залі відволіктися від буденності, подарувало позитивні емоції. Люди з інвалідністю – це не просто категорія людей. Це окремі життя та окремі людські надії на те, що все буде добре. На долю цих людей випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя. Їхня мужність і оптимізм – взірець для інших.

Валентині Рубель важко ходити, то заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук вручив їй нагороду від міської влади не на сцені, а просто в залі.

Наші зусилля повинні бути спрямовані на моральну підтримку людини з інвалідністю, а наші дії, слова повинні допомогти їй реалізувати себе як особистість, щоб досягти своїх успіхів у житті. Нам усім разом потрібно усвідомити та переоцінити свою поведінку і ставлення, аби людям, яких обійшла доля, було затишно жити поруч із нами.

Олена ПЕТРИК, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення

Думки з приводу

 Віра МЕЛЬНИК, начальник управління праці та соціального захисту населення:
– Такий великомасштабний захід до Дня людей з інвалідністю проводиться вперше. Сподіваюсь, що він у нас приживеться і стане візитівкою міста в ставленні влади, громадськості до людей з інвалідністю, по чому й визначається ступінь цивілізованості суспільства. За роки роботи в соціальній сфері знаю, що люди з інвалідністю – це особлива категорія, яка має свої погляди та проблеми. У них душа і серце відчувають більше, ніж у людей, які бачать, чують і пересуваються без обмежень. Переконана, що соціальний захист людей з інвалідністю – це дуже відповідальна і важлива робота. Радію, що свято вдалося.

Любов БОРОВСЬКА, голова Рівненської обласної організації УТОС:

– Цей захід дуже важливий для нас, людей з інвалідністю. Ми отримали додаткову можливість вийти серед людей, заявити про себе, показати, що ми є і що ми теж хочемо і вміємо радіти життю.

Анна ІГНАТОВА, начальник відділу соціально-побутового обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці управління праці та соціального захисту населення:

– Завдяки довготривалій спів­праці з головами громадських організацій інвалідів і ветеранів під час підготовки до заходу нам вдалося залучити до участі в ньому людей з інвалідністю різних вікових категорій і нозологій: з вадами зору, слуху, порушеннями інтелектуального розвитку та опорно-рухового апарату. Демонстрація сили волі та докладених щоденних зусиль для боротьби з інвалідністю – гарний приклад для інших. Ці люди є повноцінними високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєрадісними людьми, які надихають багатьох, у тому числі й абсолютно здорових членів нашого суспільства. Чуйна людина не повинна залишатися байдужою до цієї когорти людей.

Петро ПОЛІЩУК, голова відокремленого підрозділу Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області:

– Чи потрібні такі заходи в нашому місті? Звісно, потрібні. Це можливість вийти з дому, зустрітись зі своїми друзями, поспілкуватись. Ми, люди з інвалідністю, як правило, спілкуємось зі «своїми», тобто з людьми з аналогічними захворюваннями і проблемами. А тут виявилось місце, де зустрілися представники всіх нозологій, які отримали можливість побачитись, обговорити проблеми і поділитись знаннями.

Віра ЛЕБЕДЮК, голова Рівненської обласної організації УТОГ:

– Різноманітні виступи артистів, забезпечення заходу сурдоперекладом дало можливість людям з вадами слуху бути повноправними учасниками. Незважаючи на те, що здебільшого спілкування здійснюється через перекладачів жестової мови, нашим людям цікаво довідатись про те, чим живуть інші, дізнатись, які проблеми хвилюють людей з інвалідністю, та побачити виступи талановитих артистів. Сподіваюсь, що такі заходи будуть проводити щороку.

Марія КОСИНСЬКА, голова громадської організації «Спілка інвалідів з дитинства “Передзвін”»:

– Члени нашої організації мають вади розвитку і страждають на неврологічні захворювання. Діти ростуть, але залишаються «віч­ними дітьми» своїх батьків. А нам, батькам, у свою чергу хочеться забезпечити їх належним доглядом, зробити цікавим життя та урізноманітнити їхнє дозвілля. Завдячуючи організованому в «Текстильнику» заходу, ми отримали можливість долучити наших дітей до мистецтва, допомогти їм стати частинкою соціуму. Сьогоднішній концерт є підтвердженням того, що міська влада дійсно турботлива і відкрита до людей з інвалідністю.

Валентина ПЕТРЕНКО, голова Рівненського міського фізкультурно-спортивного клубу інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Геракл»:

– Ми, люди, які мають проблеми з пересуванням, більшість яких пересувається на інвалідних візках, надзвичайно раді влаштованому для нас святу. Для більшості моїх знайомих вихід із квартири – це вже свято! А тут така можливість побачити, чим живе наше місто, порадіти успіхам талановитих дітей, які займаються в МПК «Текстильник». З великим хвилюванням ми планували, як перевезти людей у візках. Але проблему вирішили завдяки діючій в місті Рівному службі перевезень «Інватаксі» і нашим друзям із церкви «Дім Євангелія». Приємною несподіванкою став переносний пандус, самотужки зроблений працівниками Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Рівного. Завдяки зусиллям усіх небайдужих людей, які організували це свято, воно вдалося і хочеться, щоб стало традиційним для нашого міста.

Сергій ЗІНИЧ, голова рівненських міської та обласної організацій Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану:

– Організований захід об’єднав людей з різними долями, історіями, вадами, проблемами та місцем у суспільстві. Затишна атмосфера, гарна організація, проникливі слова ведучих і зворушливі номери дійсно створили свято. Свято рівних можливостей. Дякую міській владі, управлінню праці та соціального захисту населення, колективу МПК «Текстильник» за отриману можливість стати загальносуспільною частинкою, відчути позитивні емоції, отримати гарний настрій.