fbpx
Пероральна імунізація диких тварин розпочалася в Рівненській області

Тварини в Україні також стали жертвами війни. Хоча лисиці процвітають

Діліться інформацією з друзями:

Війна в Україні, яка триває вже понад два роки, вплинула на тварин так само як і на людей — але не однаково.

Військові дії є причиною загибелі десятків тисяч чорноморських дельфінів, але заборона в Україні на полювання під час війни пішла на користь лисицям, чисельність яких різко зросла.

Про це пише видання The Economist.

Війна також завдала нечуваної екологічної шкоди. Згоріли ліси та степи, а земля та вода забруднені вибухівкою та хімікатами. Український уряд стверджує, що війна вже завдала близько 56 мільярдів доларів шкоди навколишньому середовищу країни.

Два роки тому, коли мільйони українців втікали від війни, здавалося, що це був перший в історії масовий вихід, у якому стількох людей супроводжували їхні домашні тварини. Зворушливі історії про те, як милі коти були врятовані з розбомблених багатоповерхівок, доповнили похмуру журналістику того часу. Але, як не дивно, коли гине стільки людей, на долю дикої природи України звертають мало уваги.

Особливо жахливо війна вплинула на дельфінів.

Іван Русєв, науковий керівник Національного природного парку Тузловські лимани на південному заході України, каже, що незабаром після початку повномасштабного вторгнення два роки тому, мертвих дельфінів почало викидати хвилями на пляжі парку.

Екстраполюючи інформацію з різних джерел, він вважає, що у 2022 році загинуло 50 000 дельфінів. Він каже, що «на 99% упевнений», що тести підтвердять, що основною причиною смерті стали російські морські гідролокатори, які «засліплюють» дельфінів, ускладнюючи полювання і роблячи їх схильними до інфекцій. Інші дельфіни загинули від вибухів і опіків від бомб з білим фосфором. Минулого року, після того, як російський флот був вигнаний із західної частини Чорного моря, кількість мертвих дельфінів різко скоротилася.

З початку повномасштабного вторгнення полювання в Україні, за рідкісними винятками, заборонене.

Віктор Червоний, президент мисливської асоціації України, вважає, що через заборону полювання популяція лисиць в країні зросла з приблизно 200 тисяч два роки тому до 500 тисяч і більше тепер. У результаті, каже він, а також завдяки й тому факту, що війна перешкодила нормальному розповсюдженню їстівних вакцин проти сказу, які часто скидають з повітря, кількість людей, покусаних лисицями та дикими собаками зі сказом, різко зросла. За дев’ять місяців минулого року за щепленнями від сказу після укусів звернулося на 40% більше громадян, ніж роком раніше.

Набагато менші популяції вовків і єнотоподібних собак в Україні також стрімко зростають. Збільшення чисельності диких кабанів призвело до збільшення кількості випадків африканської чуми свиней, тому свійських свиней доводиться вибраковувати скрізь, де її виявлено. На сході в зруйнованих селах покинуті собаки полюють зграями, вбиваючи лисиць і кабанів розносячи від них заразні хвороби.

Читайте також: Професію «Вишивальник» освоюють у Рівному