fbpx
рубанчик наталія

Справа батька-повстанця стала долею його дочки, яка проживає у Рівному

Діліться інформацією з друзями:

Дочка Сидора Паламарчука, сотенного УПА «Поліської Січі» Тараса Бульби-Боровця в Олевському районі, Наталія РУБАНЧІК народилася на житомирському Поліссі – у селі Кремне Лугинського району. Там ходила до школи й звідти вилетіла у самостійний життєвий вирій. У дитинстві з поліських казок і легенд дізнайся про історичне минуле свого краю. 

«Сьогодні крають серце спомини про те, як у школі нас ділили на «радянських» та «упівських». Тим дітям, чиї батьки воювали у радянській армії, надавали допомогу,  а мені «помощь не полагалась». Пояснювали це тим, що мій тато служив «не в тій армії», – згадує пані Наталія.

Спогади Наталії Рубанчик

З 1995 року вона – член Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка. Пані Наталія згадує широкий розвій історичної пам’яті у ті роки, коли Товариство «Просвіта» діяло задля утвердження державної української мови, піднесення духовності українського народу, його добробуту на теренах Рівненщини. «Ми, українці, від сивої давнини крізь тисячоліття несемо в собі дух захисника Батьківщини, своїх традицій та глибокої віри в Божу силу і єдину Трійцю», – стверджує жінка.

З вірою, що Боже провидіння на те є, у 2000 році вступила на факультет релігієзнавства НУ «Острозька академія». Після його закінчення 15 років працювала вчителем біблійного курсу та громадським організатором у недільній школі при Рівненському кафедральному Свято-Покровському соборі. Упродовж 12 років як громадський лектор читала лекції на духовно-просвітницькі теми у Рівненському кооперативному економіко-правовому коледжі та інших навчальних закладах.

Пані Наталія всією душею віддається улюбленій справі. З 2000 року вона є членом «Клубу вчителів християнської етики» міжнародної організації «Надія – людям». А ще раніше, 19 березня 2016 року, стала членом громадської організації «Всеукраїнська асоціація педагогів з духовно-морального виховання».

Наталію Рубанчік обрали делегатом шостого з’їзду ВТ «Просвіта», що відбувся в Народному домі 24 лютого 2001 року. А 2001 року вона була делегатом III Всесвітнього форуму українців, який проходив 18-20 серпня у місті Києві. 2007 року пані Наталія – делегат з’їзду Всеукраїнського об’єднання «За помісну Україну!»

У 2007 році Наталія Рубанчік стала лауреатом обласного конкурсу «Жінка року» у номінації «Жінки – громадські діячі, керівники громадських організацій».

Вона – учасник науково-дослідницької лабораторії з питань християнської етики, психології та педагогіки при НУ «Острозька академія». А в березні 2016 року нагороджена званням лауреата XI Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Учитель року» з предметів духовно-морального прямування. Того ж таки 2016-го у якості делегата бере участь у форумі «Взаємодія політиків громадськості у просуванні християнських цінностей на міжнародній арені», що відбувся у м. Києві 2-5 червня.

Наталія Рубанчік сприяє духовно-моральній освіті

Сьогодні, як активіст громадської ради при Рівненській обласній державній адміністрації, Наталія Рубанчік сприяє тому, щоб предмети духовно-морального циклу посіли чільне місце в освітньому процесі краю. На її думку, це важливо задля формування у молоді християнських цінностей та патріотизму.

Для активної просвітянки Наталії Рубанчік прикладом звитяги і жертовного служіння нації назавжди залишився її батько Сидір Паламарчук, який у складі бойового загону відповідав за ділянку залізничного вузла Сарни – Олевськ – Кремно – Лугіни – Коростень, а після розформування «Поліської Січі» пішов із хлопцями у ліс продовжувати боротьбу за волю України.

 «Де саме склав голову мій батько, я не знаю, але я пишаюся ним, адже він для мене – символ України. Скільки мого віку – я продовжуватиму його велику справу, яка стала для мене долею», – говорить Наталія Рубанчік, добра дочка свого батька-повстанця і матері-України.

Валентина ТЮСКА,  кандидат педагогічних наук, доцент РДГУ

8 лютого цьогоріч святкувала свій почесний ювілей велика патріотка, дочка сотенного УПА Сидора Паламарчука Наталія РУБАНЧІК

Вона, ветеран споживчої кооперації, яка пропрацювала в системі спілчан 30 років, починаючи з кухаря до завідувачки відділення комплексної раціоналізації підприємств системи громадського харчування. 

Пані Наталя бере активну участь в громадському житті

Активна союзянка, просвітянка, пані Наталя брала і бере участь в громадському житті – двічі була помічником-консультантом депутата міської ради Олександра Бабата. Займалася облаштуванням зупинки громадського транспорту «Мономах» на вулиці Київський, 44, організовувала акції «Прикрась свій дворик», дбала про надання матеріальної допомоги виборцям нашого округу №18.

У час лихоліття і війни вона, як вірянка Православної Церкви України, долучилася до волонтерського руху. Бувши головою громадської організації «За Помісну Україну!», пані Наталія зібрала підписи (4 тисячі) під зверненням мирян на сесію обласної ради щодо закриття Московського патріархату. 

У молитовному проханні до Божого Провидіння та до небайдужих рівнян, їй вдалося організувати та встановити духовний оберіг для міста: «БОЖЕ ВЕЛИКИЙ, ЄДИНИЙ, НАМ УКРАЇНУ ХРАНИ!»

Однодумці, колеги, рідні дякують ювілярці за багаторічну працю, любов до Бога, до Батьківщини.

Читайте також: Майстриня з Донеччини виготовляє в Рівному іграшки Перемоги

  • Рівненщина попрощалася з трьома Героями
    Рівненщина попрощалася з трьома Героями: Олександром Шкіндером з  Вараської громади, Сергієм Герзелем – з Рівненської, Тарасом Солов’єм – з  Великомежиріцької.