fbpx

Шлюз відремонтували, за озеро візьмуться навесні

Діліться інформацією з друзями:

Днями повністю завершений ремонт шлюзу-регулятора Басівкутського водосховища. Роботи стартували ще торік. Конструктивну частину завершили влітку цього року.

Основні роботи виконувала київська компанія, а благоустрій – Рівненське міськШЕУ. Загалом оновлення шлюзу коштувало 1,6 мільйона гривень, завершальний етап – 300 тисяч.

– Ремонт зроблений якісно, фірма, яка виконувала роботи, добре спрацювала,– прокоментував міський голова Рівного Володимир Хомко.– Хочемо з ними і далі співпрацювати щодо ремонту іншого шлюзу (в районі кафе «Венеція», на вулиці Небесної сотні). Вони мають необхідне обладнання. На жаль, ні в місті, ні в області таких фахівців нині немає, хоч у радянські часи в області було до десятка спеціалізованих ПМК, які займалися гідротехнічними спорудами.

Наступного року планується низка робіт з очищення Басівкутського озера.

– Домовилися в Луцьку про земснаряд,– уточнив мер.– Якщо фахівці з «водного» як обіцяли завершать проєктні роботи до нового року, то з весни ставимо земснаряд і починаємо чистити озеро. Плануємо почати очищення з тієї частини, що за Царським селом, де інший міст. Те невеличке озерце працює як відстійник. Увесь бруд, що приходить з верхів’я річки, там відкладається. Те озерце замулене, і тепер усе потрапляє безпосередньо у велике озеро. Хочемо його поглибити, щоб воно й далі було відстійником. Весь бруд там залишатиметься, а в озеро потраплятиме більш-менш чиста вода. Згодом будемо чистити і саме озеро. Найголовніше – забрати той бруд, який надходить з верхів’я річки Устя, щоб він не потрапляв у Басівкутське водосховище.

Наталія НИРКОВА