fbpx

Пройшовши крізь випробування, жителька Харкова знайшла покликання у Рівному

Діліться інформацією з друзями:

Переїхавши з чоловіком через війну до Рівного, Надія Чичкань спочатку дуже сумувала за рідним Харковом. У перші тижні навіть машини з харківськими номерами викликали в неї зворушливі емоції. Дуже раділа, коли зустрічала харків’ян, хотілося їх обійняти.

Вони з чоловіком і досі ходять до кав’ярні, яку релокували їхні земляки. А за можливості їдуть до Харкова провідати рідних. Однак своє майбутнє, принаймні найближче, Надія планує будувати в Рівному.

Втративши все, до тями приходила цілий рік

У березні 2022 року, коли окупанти підійшли до П’ятихаток (селище на півночі Харкова, – авт.), що неподалік мікрорайону Олексіївка, де жили Надія та Євген Чичкань, молода сім’я вирішила виїхати. Поїхали в нікуди – на захід, де не мали ні друзів, ні знайомих – подалі від смертоносних ворожих артобстрілів та авіанальотів. Дорогою шукали в інтернеті інформацію, де можна винайняти квартиру. Знайшли тільки в Рівному.

Розмову журналістки з Надією Чичкань ви можете послухати в нашому подкасті

Зупинившись після трьох днів дороги у незнайомому місті, подружжя харків’ян думало винайняти житло на місяць. Сподівалися, що все скоро скінчиться. Втім, їх вмовили укласти угоду хоча б на три. А далі, коли стало зрозуміло, що війна завершиться не так швидко, як хотілося б продовжили оренду ще на три місяці.

– Я була така впевнена, що ми невдовзі повернемося додому, – каже Надія, – що навіть не оформляла статусу внутрішньо переміщеної особи. На перших порах просто сиділа й чекала. Не шукала роботи, руки ні до чого не бралися. Навіть ні з ким розмовляти не хотілося. Було надзвичайно тяжко, все втративши, адаптуватися до нових реалій.

Минув рік, аж поки харків’янка почала кудись виходити з дому, знайомитися і спілкуватися з людьми. На той час їй неабияк допомогли організовані БФ «Рокада» тренінги, про які дізналася з телеграм-каналу «ВПО Рівне».

– В Обласній універсальній науковій бібліотеці щотижня проводилися зустрічі переселенців з психологами, – веде далі Надія. – Люди приходили, ділилися своїми болями, тривогами, переживаннями, бажаннями, мріями… І ставало легше. Я особисто неймовірно вдячна психологам Олені Ставицькій та Ганні Кухарук, які по суті поставили мене на ноги – допомогли розібратися в собі, наповнитися енергією. З’явилися сили і бажанням щось робити.

Пішла у волонтери, щоб допомагати іншим

Практично відразу після курсу психотерапії жінці потрапило на очі оголошення про те, що ГО «ВПО України» Рівненщина потрібні волонтери. І вона, не вагаючись, пішла, аби, як каже, допомагати іншим. А відтак і собі. А згодом через той самий телеграм-канал дізналася про проєкт «Софія», який давав можливість освоїти професію тренера з фінансової грамотності.

Надія у проєкті СОФІЯ

– Мені це близьке за фахом, – зауважує співрозмовниця. – Пропрацювавши 13 років економістом у банку, я розбираюся у фінансових інструментах. Тому й подумала: а чому ж не спробувати себе в якості тренера? І не шкодую. Суть навіть не в тому, що я навчилася дохідливо пояснювати людям тонкощі, які виникають у фінансових питаннях та отримала сертифікат тренера. Набагато важливіше те, що тренінги «розворушили» мене. Відчула, що можу робити щось корисне. Що я потрібна цьому світові, а не загублена дівчинка. Незалежно від місця перебування, можу поділитися з іншими своїм досвідом, знаннями.

Наразі, щоправда, Надії Чичкань не судилося реалізувати себе як тренер з фінансової грамотності. Волонтерство в ГО «ВПО України» Рівненщини поглинуло її з головою, забираючи чимало часу.

– Адже Громадська організація створилася фактично з нуля дівчатами з числа внутрішньо переміщених осіб, – каже волонтерка. – Мало хто розумів, як це має працювати. Але ми згуртувалися і почали розвивати цю справу. На початку вся діяльність зводилася до реєстрації переселенців. Робота з паперами, телефонні дзвінки, з’ясування потреб внутрішньо переміщених осіб. Потім, коли вже почала надходити допомога від благодійних фондів, її треба було фасувати, пакувати, видавати. За день приходило багато людей, тому необхідно було працювати швидко і злагоджено, щоб уникнути скупчення і великих черг.

Знайшла те, що шукала

Займаючись волонтерством в ГО «ВПО України» Рівненщина, де досі веде телеграм-канал цієї Громадської організації, харків’янка почала шукати роботу. Вона кілька разів пробувала влаштуватися на посаду соціального працівника. Але не проходила за конкурсом. Аж якось її психолог Олена Ставицька порадила жінці подати резюме на інші вакансії, як-от офіс-менеджера в БФ «Рокада», що вона й зробила. Наступного дня її запросили на співбесіду і запропонували цю посаду.

Надія Чичкань у БФ “Рокада”.

– Відверто кажучи, захотілося змінити сферу своєї діяльності, – зізнається Надія. – Хоча я й співбесіду в банку пройшла і вже навіть мала б іти туди на роботу, та якраз з’явилась вакансія в «Рокаді» і я обрала її, бо це щось нове для мене. А головне – пов’язане з допомогою людям, чим, власне, почала займатися тут, у Рівному. Це стало моїм пріоритетом, мабуть, тому, що сама пережила страхіття війни.

Попри те, що Надія Чичкань, бува, сумує за Харковом, де залишилися батьки й друзі, вона вже обжилася в Рівному. Мало того, зараз навіть не певна, що у найближчому майбутньому повернеться до рідного міста.

– Не знаю, як складеться, – знизуючи плечима, каже Надія. – У Харкові в нас залишилось дуже багато чого. Практично все минуле життя. І його важко покинути. Але водночас розумію, що в Рівному починає складатися, розвиватися та набирати обертів нове, інше життя. Не загадую наперед. Але, можливо, це буде інше місто. Та однозначно в Україні. Буваючи за кордоном (в гостях у сестри), мені завжди хотілося повернутися додому.

Зародилася нова мрія

Повернувшись до повноцінного життя, Надія Чичкань виношує плани на майбутнє. Хоча робота в «Рокаді» їй подобається, це все ж не те, де вона могла б сповна себе реалізувати.

– Маю бажання спробувати ще щось, крім офіс-менеджера, – каже жінка. – Наприклад, ділитися з людьми набутим досвідом і знаннями. Адже багатьом бракує, здавалося б, елементарних навиків. Навіть написати резюме для працевлаштування. Не всі знають, як це зробити. Отож можна було б провести такий тренінг. Можливо, все-таки використаю свої знання з фінансової грамотності, які дуже потрібні. Особливо ж дітям. Дорослим можна було б надавати консультації з питань кредитування. Скажімо, на житло. В таких кредитних угодах дуже багато нюансів, на які варто звернути увагу. Скажу більше. Навіть працюючи в банку, я сама потрапила в пастку, коли взяла кредит. Проблему, звісно, залагодили, але для цього потрібно було отримати консультації не одного тямущого спеціаліста. Тож маючи певний економічний досвід, хочу поєднати його з навиками тренера з фінансової грамотності, аби те, що сама знаю і вмію, передати іншим.

І хоча наразі всі задуми Надії – це лише плани, вона твердо вірить, що невдовзі неодмінно втілить їх у життя. Адже на власному прикладі переконалася в істинності твердження: «Хто стукає, тому відчиняють». «Ми не знаємо, що буде завтра, – зауважує. – Тому раджу всім жити не в очікуванні, а сьогоднішнім днем. Пробувати нове і не боятися іти вперед».

Наталя ЯГУЩИНА

Щоб справитися з депресією, треба мати мотивацію

Психолог Олена СТАВИЦЬКА, яка працює у БФ «Рокада», від початку повномасштабного вторгнення надає допомогу людям, які змушені були через війну залишити свої домівки і знайшли прихисток на Рівненщині.

– Майже пів року ми з моєю колегою Ганною Кухарук проводили в Обласній науковій бібліотеці психотерапевтичний тренінг з групою, що складалася з переселенців. На ці сеанси запрошувалися всі охочі з-поміж внутрішньо переміщених осіб. А вже далі за бажанням кожного відбувалося індивідуальне спілкування. Надія Чичкань, яка переїхала в Рівне з Харкова, скористалася такою можливістю.

Оскільки психіка кожної людини – індивідуальна та неповторна, немає чіткої відповіді, кому що допоможе. Є психологічні методи, які сприяють вивільненню емоцій, допомагають проживати блоковані почуття, активізувати ресурси психіки і в екологічній формі відреагувати на негативні переживання. Також важливо мати власне бажання та мотивацію. Надія – яскравий приклад людини, яка мала всі наміри допомогти собі справитися з кризовою ситуацією та ефективно працювати з психологом. Адже ціль терапії – це допомогти клієнтові змінити своє мислення і поведінку таким чином, щоб відчувати себе щасливою і самодостатньою особистістю. Це усвідомлення та прийняття того, що відбувається, і є продовженням руху далі.

Найскладніша проблема для всіх (не тільки для ВПО) зараз – це війна. А отже – стрес, біль, втрати, горе. Люди можуть мати розлади сну, агресивну поведінку, розлади харчування, депресивні симптоми, проблеми з адаптацією тощо.

Кожен із внутрішньо переміщених осіб має можливість отримати психологічну допомогу в Благодійному фонді «Рокада», який працює у різних локаціях Рівного та області. Робота організована у формі групової та індивідуальної психотерапії.

Крім того, у БФ «Рокада» працює 5 кваліфікованих фахівців, які надають безплатні консультації по запису на телефоні гарячої лінії 067 447 3840.

ВПО запрошуємо в групи для спілкування та залучення до життя громади. Крім психологічної, БФ «Рокада» надає внутрішньо переміщеним особам соціальну допомогу. Для цього потрібно звернутися на гарячу лінію й отримати кваліфіковану консультацію.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є виключною відповідальністю сайту 7 Днів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

банер єс

Читайте також: Вітаміни для серця та судин: чому їх варто купувати та використовувати