fbpx
Неймовірна релігійна традиція зберігається на Рівненщині

Неймовірна релігійна традиція зберігається на Рівненщині

Діліться інформацією з друзями:

Неймовірно цікава релігійна традиція існує в селі Зносичі Немовицької громади – виготовлення воскових свічок.

Неймовірно цікава релігійна традиція є в с. Зносичі Немовицької громади – виготовлення воскових свічок шляхом занурення у віск. Адже традиційно їх виготовляють викачуванням. Робиться це крайні 10 років когортою жінок не при церкві. Вдома у надзвичайно позитивної, світлої та богобоязкої жінки Ольги Степанівни Мельник. У неї в господі облаштована ціла “майстерня. В літній кухні, на вулиці біля дровітні поставлена піч, біля хати облаштовано місце для просушування свічок.

По цілій господі пахне церквою! 

Справою свічникарства займається чимала команда активних жінок, які плекають давню традицію, – Валентина Никончук, керівниця місцевого аматорського колективу “Червона калина”, її мама, найстарша активістка цієї команди Юхимія Самолюк, прихожанки місцевого церковного хору та учасниці співочого колективу Лариса Пархомчук, Ганна Вєтрова, Ніна Пархомчук, Надія Сірко, Галина Лобасюк, Ганна Панасюк.

На Поліссі існує давній весільний обряд

Жінки розповідають, що свічка використовується в усіх релігійно-народних обрядах українців – у церкві під час богослужінь, біля покійника, на хрестинах, на весіллі. А на нашому Поліссі ще й існує давній весільний обряд — злучення свічок: хресні матері нареченого та нареченої збирають докупи дві їхні вінчальні свічки й зв’язують разом, щоб молоді та їхні родини були нерозлучні й однією дружною родиною. При цьому співається обрядова пісня: “У тебе свічка і в мене свічка, да стулімо до купи. І в тебе дитя, і в мене дитя, щоб не було розлуки”.

Проаналізувала символізм виготовлення — занурення в рідину — символ очищення, посвяти в чистоту, змиття гріха. Є декілька релігійних обрядів, які включають ритуал занурення: хрещення шляхом занурення у воду; купання шляхом перших трьох занурень у водоймах, які несуть священний характер тощо. Виготовлення свічки, як символа віри шляхом занурення, як символа очищення — надзвичайно потужна духовна синергія, яка несе тільки позитивну ідею. Дай Боже цим жінкам міцного здоров’я, добробуту і рясних Божих благословінь!

Свічникарством вони займаються виключно для життя своєї церкви, але така краса ручної роботи повинна виходити за межі вузького середовища. Тож я попросила жінок приїхати і привезти в середу, в переддень Чистого Четверга, трохи свічок до нас у КЗ “Рівненський обласний центр народної творчості” РОР, щоб рівняни мали можливість придбати таку свічку для своєї сім’ї, посвятити в церкві, згідно з народними традиціями, для захисту дому від грому і блискавки! Підтримаймо таку добру справу і тих жінок, які цим займаються вже стільки років! 

Принагідно хочу подякувати своїй колезі Оксані Матюк, спеціалісту І категорії відділу  освіти, культури, молоді та спорту Немовицької сільської ради, за співпрацю, зацікавленість розвитком традиційної культури і промоцією нашого Полісся.

Читайте також: “Цвіла наче квіточка, загинула як Герой!”- слова присвячені Героїні з Рівненщини

  • Яскраву вишиванку показав знаменитий німецький дизайнер (ФОТО)
    Німецький дизайнер і стиліст Франк Пітер Вайлд показав іще один яскравий образ на знак солідарності з українцями. Від самого початку повномасштабної війни Франк підтримує Україну й українців. Допомагав українським біженцям, які втекли від російської агресії в Берлін.