fbpx

Не опустили руки ВПО на Рівненщині: одні – почали з «нуля», інші – втілили мрію

Діліться інформацією з друзями:

Війна, як і будь-які соціальні потрясіння, – це не лише час випробувань, а й неабиякий шанс для нових можливостей. Особливо для людей, які, втративши практично все, змушені починати з «нуля». Красномовним свідченням цьому може служити історії внутрішньо переміщених осіб, які скориставшись урядовою програмою «Власна справа», започаткували на Рівненщині свій бізнес.

Так, за період дії урядового проєкту «єРобота» за програмою «Власна справа» зі слів директора Рівненського обласного центру зайнятості Надії Плютинської, 18 внутрішньо переміщених осіб отримали мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу на загальну сумі 4,3 млн грн. Найбільша кількість позитивних рішень щодо надання мікрогрантів за програмою «Власна справа» в оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів та мотоциклів, переробній промисловості, тимчасовому розміщенні й організації харчування, будівництві та освіті.

Редакція газети «Сім днів» підібрала ще дві успішні історії втілення в життя бізнес-ідей.

Бізнес-план написали за дві-три години

Подружжя Ганни та Антона НАЛЧА спіткала така ж доля, як багатьох внутрішньо переміщених осіб, які через війну змушені були залишити рідну домівку і вирушити по суті у невідомість. До повномасштабного вторгнення сім’я жила в Маріуполі. Мала там родинний бізнес – мережу кав’ярень і ресторанів. 

– А в один день усе втратили, – розповідає Антон Налча, – домівку, власну справу, друзів… Приїхали в Рівне практично з порожніми руками. Втім, не впали у відчай. Вирішили розпочати все з «нуля».

Сім’я маріупольців надумали взяли участь в урядовій програмі «єРобота. Власна справа» і зайнятися прокатом електросамокатів. 

– Це новий екологічний вид транспорту, – аргументує свою ідею Антон, –  а не засіб для розваги, як дехто вважає. Він був дуже затребуваний під час пандемії, коли існували обмеження на проїзд у громадському транспорті. За електросамокатами, як на мене, – майбутнє. Особливо в таких містах, як Рівне – компактне, але з вузькими вулицями, що створює транспортну проблему.

Він зазначає, що електросамокати дозволять не лише розвантажити міські дороги, а й розширять вибір, яким видом транспорту скористатися. Людина на власний розсуд вирішує, на чому їй краще з однієї точки міста дістатися до іншої – на тролейбусі, автобусі, таксі, чи електросамокаті. Перевага останнього ще й у тому, що не доводиться тратити час на очікування транспорту, простоювання у дорожніх «корках». До того ж, будь-де в місті взявши електросамокат, його можна буд-де залишити. Тобто, все швидко і зручно.

З написанням бізнес-плану на отримання ранту за програмою «Власна справа», зі слів чоловіка, не було жодних проблем. Не тому, що за плечима – багаторічний досвід ведення бізнесу. – Нічого надзвичайного там немає, – твердить Антон. – Ми написали бізнес план буквально за якихось дві-три години. А якщо в когось виникають якісь питання чи сумніви, він завжди може отримати вичерпну консультацію у фахівців служби зайнятості. 

Отримавши на початку лютого минулого року мікрогрант у розмірі 250 тисяч гривень, родина маріупольців на ці кошти закупила все необхідне для ремонтної бази. 

– В основному – інструмент для ремонту електросамокатів, – уточнює Антон. – Адже вони ламаються кожен день. Люди, на жаль, не дуже бережливо ставляться до чужого майна, тому й доводиться постійно ремонтувати. Стараємося робити це якісно, бо від цього залежить наша репутація.

Нині підприємці надають на прокат у Рівному 150 електросамокатів. Про якийсь прибуток, як зізнається Антон Налча, мова наразі не йде. Під час війни, мовляв, усім важко. Втім чоловік не втрачає надії на краще. Аби лише Перемога швидше настала.

Киянка на малій батьківщині втілила свою мрію

Ярослава КУЧЕР народилась у Корці, а останні 17 років до великої війни проживала у місті Києві. 

– Я – нормотворець, – розповідає пані Ярослава. – Коли ви читаєте чи керуєтесь, якимось законодавчим актом, можливо, це я його написала. Але вважаю, що, напевно, найважливіша моя зайнятість у житі була в перший рік повномасштабного вторгнення. Ми з колегами відправляли на безкоштовне оперування, лікування, реабілітацію в Австрію та Німеччину діток, які постраждали внаслідок збройної агресії росії.

У  жовтні 2022 року, зі слів жінки, Київ перебував під постійними обстрілами, неначе прифронтове місто, часто було відсутня електропостачання. 

– Моя квартира знаходиться на 16-му поверсі, – веде далі співрозмовниця, –тому, коли відсутнє електропостачання, – немає світла, тепла, води, не працюють ліфти, електроплити, щоб приготувати їжу. Крім того, щоночі з дитиною потрібно було спускатись в паркінг.

Біля будинку, згадує киянка, було декілька прильотів, внаслідок чого повибивало багато вікон та дверей, садочок її сина взагалі без вікон і дверей залишився. Тому в жовтні 2022 Ярослава Кучер із чотирирічним синочком приїхала до містечка Корець на Рівненщині. 

– Корець – це містечко із великою, славетною історією, але наразі маленьке, – ділиться пані Ярослава, – його мешканці та гості не мають доступу до тих послуг, які можуть надаватись у більших містах. Частіше спілкуючись із корчанами, я все більше відчувала їхні бажання і потреби. Звісно, перше бажання – це Перемога, повернення захисників і до свого дому. Людям потрібно відволіктися, а діткам мають надаватися якісні послуги навчання, що складно робити через повітряні тривоги.

Отож, у жовтні 2023 року Ярослава Кучер, скориставшись грантом за програмою «Власна справа», відкрила у Корці, в Будинку культури, простір розвитку, удосконалення та самореалізації «Едельвейс». Тут надаються послуги з вивчення англійської та української мов, математики, проводяться заняття з логопедом та психологом, а також за курсом «Ранній розвиток». 

– Чи складно було підготувати проєкт на грант? Самі писали, чи хтось допоміг? – цікавлюся у співрозмовниці. 

– Я була вмотивована, і дуже хотіла принести користь моєму рідному містечку, – каже пані Ярослава. – Коли дізналася про грант за програмою «Власна справа», відразу сама почала писати його, бо це була така хороша можливість створити робочі місця, втілити свою мрію в реальність. Адже я хотіла, щоб корчани отримували якісні послуги. Щоб педагоги, працюючи в «Едельвейсі», розвивалися, удосконалювались та втілювали свої педагогічні уміння в навчальному процесі. А діти, які відвідуватимуть наш простір, отримували якісні, інтерактивні уроки.

У найближчій перспективі, зі слів засновниці «Едельвейсу», планується запровадження курсу підготовки діток до школи, а також впроваджувати різні психологічні курси та тренінги. Водночас працюють над відкриттям студії з малювання, дитячої гімнастики та різних розвиваючих занять. 

– Крім того, в «Едельвейсі», – продовжує пані Ярослава, – проводиться заняття йоги. І я бачу, які задоволені виходять жінки. В деяких я вперше побачила, як засяяли очі. Є охочі, тому збільшили кількість груп і добавили ранкову йогу.

Реалізувавши свою ідею, Ярослава Кучер втілила в життя мрію своїх земляків.

Центр зайнятості допомагає як початківцям, так і бувалим

– Завдяки державним програмам розпочати власну справу легко, – зауважила заступниця директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості Світлана РОТАР. –  Треба тільки наважитися. Подати заявку на участь у проєкті «єРобота» та бізнес-план можна через портал «Дія». Детальну консультацію щодо мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу надають центри зайнятості.

За програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис. грн. Отримати мікрогрант можуть як діючі підприємці, так і люди, котрі не мають досвіду підприємницької діяльності. Після перевірки наданих документів, оцінки бізнес-плану, а також кредитної історії заявника необхідно ще буде пройти співбесіду з фахівцями Рівненського обласного центру зайнятості. Рішення про надання чи відмову в наданні мікрогранту ухвалює Державний центр зайнятості.

Грант, як пояснили в службі зайнятості, – одноразовий й видається безготівково. Підприємці можуть використати його, щоб купити ліцензійне програмне забезпечення, транспорт або сировину для виробництва. 

Заяву розглядають від десяти днів до трьох місяців. Опісля людина, яка починає бізнес з нуля, має зареєструватися як ФОП та укласти договір. Якщо цього не зробити, рішення про надання гранту скасують.

Деталі – на гарячій лінії Обласного центру зайнятості 096 539 53 59.

Василь ГЕРУС

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю газети «Сім днів» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Читайте також: Роман з Маріуполя знайшов у Рівному свою половинку, а Марина – долю

  • 6 медалей здобули дзюдоїсти з Рівненщини на Кубку світу в Грузії
    Після виступу у грузинському місті Тбілісі на Кубку світу – Гран-прі з дзюдо серед спортсменів з порушенням слуху, рівненські інваспортівці наблизились до отримання путівок на Паралімпіаду 2024 року в Парижі. Остаточно рейтинг українських спортсменів стане відомий за тиждень-два.