fbpx

На Рівненщині спіймали велетенського сома

Діліться інформацією з друзями:

Фото велетенського сома, якого спіймали на річці Случ, що на Сарненщині опублікували в мережі Інстаграм. 

Нагадуємо:З першого квітня 2021 року у Рівненській області вступає в силу щорічна заборона на вилов риби. Заборона встановлюється з метою збереження водних біоресурсів і створення сприятливих умов для нересту риби. Нерест – особливий період у житті мешканців водойм, який обумовлений наявністю сприятливих умов у місці проживання. На нерест риби впливають багато умов, в першу чергу – температура води у водоймі. Для кожного виду риби діапазон температур свій. Якщо температура несприятлива – вода дуже тепла, або, навпаки, занадто холодна, – нерест може взагалі не початися, або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути і ікра, а також мальок, що виклюнувся. У більшості наших прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа: у квітні нереститься щука, з середини і до кінця травня окунь, судак, лящ, короп, карась. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні нерестові ділянки. Основним ворогом при цьому є антропогенний вплив людини, забрудненні води та несанкціоновані скиди неочищених стоків, різке пониження рівня води, а також браконьєрство, де під час нересту риба втрачає будь яку обережність і стає вразливим об’єктом для лову. Тому відповідно до наказу Управління Держрибагентства у Рівненській області від 17 березня 2021 року № 21-ОД (http://rv.darg.gov.ua/files/11/03_17_rv.pdf) забороняється здійснення промислового, любительського і спортивного рибальства, а також добування водних біоресурсів у водних об’єктах Рівненської області на час ходу риби на нерест і на період ікрометання в такі строки:

  • – з 01 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;
  • – з 01 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах, інших водоймах;
  • – з 01 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

Нерестовищами вважати ділянки водойм де відбувається нерест риб, зокрема: – мілководні, зарослі м’якою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм; – глибоководні ділянки водойм з турбулентним рухом води, кам’янистим та піщаним дном; – стариці, заплави та заливні луки на річках, озерах, водосховищах та інших водоймах. ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ любительське рибальство, на водоймах загального користування, з берега за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком або спінінгом.

Перелік нерестовищ можливо переглянути за посланням: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1pYhysRlWky1SfND05Bch5IAUF2rjqfVX&ll=50.59851767247475%2C26.252811354617506&z=16.

Джерело: rivne_1283