fbpx

На Рівненщині навчатимуть сучасним енергоефективним технологіям безробітних

Діліться інформацією з друзями:

Кваліфікованих робітників будівельної галузі навчатимуть сучасним енергоефективним технологіям у центрах профтехосвіти служби зайнятості.

Професійна підготовка кваліфікованих робітників, які б володіли сучасними технологіями енергоефективного будівництва та термомодернізації будинків,  для України надзвичайно актуальна. З огляду на це, минулоріч між Державною установою «‎Фонд енергоефективності» та Державним центром  зайнятості було підписано Меморандум про співпрацю.

Серед центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, відібраних для участі у міжнародній програмі FUTURE PROFI  для започаткування короткострокових освітніх програм у напрямку енергоефективності, – Рівненський, Харківський, Одеський та Львівський ЦПТО.

Днями відбулась онлайн «Перша сесія підготовки викладачів (тренерів) у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості для започаткування підготовки робітничих професій», в якій взяли участь представники Державного центру зайнятості, бізнесу, роботодавці, педагогічні працівники ЦПТО ДСЗ, експерти, що розробляли навчальні програми.

Рівненський центр ПТО ДСЗ представляли заступниці директора Оксана Зигалова та Людмила Абрамова, старший майстер Віктор Красовський, майстер виробничого навчання Зеновій Крошний, викладачі Віктор Академицький, Дмитро Зброжек та Тамара Сажина, а також методистки Ольга Дробʼязко та Раїса Ліхачова.

Як зазначила Раїса Ліхачова, ця ініціатива реалізується в рамках компоненту «Професійної кваліфікації» проєкту «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» та реалізовується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Освітні заклади служби зайнятості здійснюватимуть професійну підготовку та підвищення кваліфікації кадрів, які володітимуть сучасними виробничими технологіями у сфері теплоізоляції та термомодернізації будівель і споруд за такими сертифікатними програмами, як «Монтажник віконних та дверних конструкцій», «Спеціаліст з монтажу пласких покрівель» та «Ізолювальник з термоізоляції».   Таких  спеціалістів сьогодні особливо очікує ринок праці.

Зокрема, Рівненський центр ПТО ДСЗ впроваджуватиме сертифікатну програму «Монтажник віконних та дверних конструкцій».

Під час онлайн зустрічі із вітальним словом до учасників звернулась менеджер компоненту «Професійні кваліфікації» (GIZ GmbH) Данія Кріг. Вона наголосила на важливості теми енергоефективності для забезпечення енергетичної незалежності та повідомила, що головною метою компоненту є надання можливості доступу слухачам, фахівцям до навчання, підвищення кваліфікації з предметів енергоефективності.  

Свої вимоги до професійних знань та вмінь робітників озвучили керівник ТОВ «Компанія Вікна-Стар» Михайло Орленко,  керівник відділу освітнього маркетингу ТОВ «Фомальгаут-Полімін» Наталія Проценко та Олексій Біленко з ТОВ «С.І.Т.Е.К.». Компанії ТОВ «Компанія Вікна-Стар» та ТОВ «С.І.Т.Е.К.» вже під час онлайн-зустрічі повідомили про свою готовність провести на власній базі практичне навчання тренерів – викладачів та майстрів, які залучатимуться до професійної підготовки кадрів за програмами енергоефективності, та надати для цього усі необхідні матеріали.

Консультанти компоненту Наталія Олійник, Андрій Ізовіта та Вадим Литвин представили учасникам заходу розроблені короткотермінові освітні програми з енергоефективності та продемонстрували навчальні матеріали для цих курсів на платформі MOODLE.

За словами Вадима Литвина, близько 80% вікон в Україні встановлені неправильно. І це ще раз підтверджує необхідність спеціального навчання кваліфікованих кадрів, які досконало володітимуть передовими системами термомодернізації будівель і споруд.

Попереду у педагогів центрів ПТО ДСЗ – двотижневе ознайомлення з освітнім контентом курсів з енергоефективності на платформі MOODLE, спільне обговорення та удосконалення. Обов’язково залучатимуться роботодавці: на базах провідних будівельних компаній проходитиме практичне навчання освітян, а згодом і  – організація професійного навчання як безробітних, так і працюючих робітників, які потребують підвищення кваліфікації.