fbpx

На Рівненщині чудотворну святиню ховали на кладовищі

Діліться інформацією з друзями:

Біля церкви у селі Бокійма Дубенського району можна побачити чавуного хреста. За переказами строживів ця святиня врятувала місцевих жителів від чуми. У радянські часи комуністи намагалися позбутися хреста. Але лбюдям вдалося зберегти святиню і нині вона являється оберегом.

 Про історію цієї святині розповідає “Вісник К”.

 “У 1910 році краєм ширилася страшна біда – чума. Косило і старих, і молодих, – розказує місцевий бібліотекар Галина Мелех Галина Тимофіївна. – Хтось підказав, що на перехресті доріг треба поставити розп’яття, і епідемія відступить. Місцеві майстри вилили з чавуну хрест, встановили його – і смерті припинилися. Ще й табличку прикріпили з написом старослов’янською мовою: «Во ограждєніє от болєзнєй і всякиіх бєд». Десь до 60-х років минулого століття хрест стояв, а прийшов комуністичний режим, і Божий знак став заважати партійним. Дали наказ знищити святиню”.

Витягли його із землі та вивезли вантажівкою в село Баболоки і кинули у річку.

“Люди пасли неподалік худобу й побачили це все, – доповнює спогади місцевий довгожитель Володимир Шостак. – Переказали нашим хлопцям, і вони за деякий час прийшли рятувати хреста. Дістали його з мулу. Не ризикнули привезти назад у село, бо хтозна, що за таке зухвальство могла приписати радянська влада, а заховали на кладовищі у Баболоках. Усе це трималося у таємниці. Ніхто з комуністів не дізнався, що древнього хреста витягнули з річки”.

У часи незалежності в краї почали відроджувати святі. Місцеві активісти з·гадали про захованого на кладовищі хреста й ініціювали його повторне встановлення у Бокіймі. Перевезли на історичне місто. Згодом спорили над ним купол, встановили ковану огорожу. Біля древнього хреста проводять церковні відправи, моляться за здоров’я рідних та мир в Україні. 

 

фото : “Вісник К”