fbpx

Комори: як живе село на кордоні з Білоруссю (ФОТО)

Діліться інформацією з друзями:
На Рівненщині серед Прип’ятських боліт, які простягаються на сотні тисяч квадратних кілометрів, на клаптику землі розташоване невеличке село Комори. Навесні весь навколишній простір біля нього вкривається водою. 
Нині до села рідко хто й навідується, хіба що діти, аби провідати стареньких батьків. Але ні відстань, ні бездоріжжя не зупинили фотографа Романа Сардака, який побував у Коморах. Фотомитець зробив унікальні зимові світлини сучасного зимового села і поділився ними у Фейсбуці.
Комори 51°54’49.0″N 25°58’10.0″E Перед новим роком відправились в маленьку експидицію. Назва такого проекту “Під сонцем” Рівненська область. 2021 Фотографії ледь живого села у казковій погоді. Поблизу кордон із Білорусю”, – пише автор світлин.
Нині у селі проживає менше трьох десятків людей.
Село Комори Зарічненської територіальної громади розташоване за п’ять  кілометрів — від села Житче Пінського району і за вісім від села Неньковичі, де розміщений старостат.
Село вже давно постаріло. Тут давно вже не народжуються діти, не оселяються молоді пари. Школу закрили у 80-х, клуб – у 90-х роках ХХ століття. 
У селі немає навіть магазину.
Село зникає з карти України. Пусткою стоять десятки хат.
Дорогу до села проклали лише у 1985 році, а до цього селяни діставались до центрального села тодішньої сільради — Ненькович — по болотистій, залитій водою місцевості човнами.
Село Комори колись відігравало стратегічне значення в житті поліського краю. 
Воно знаходилося на зливі рік Прип’ять та Стир і контролювало весь рух торгових суден, які прямували до Пінська.
Тут збиралася чимала плата за проїзд, зосереджувалися дуже великі кошти, звідси і оригінальна назва цього села”. «Словник староукраїнської мови ХІV – ХV століть» АН Української РСР за 1977 рік подає таке тлумачення слова «комора»: 1) «державна скарбниця, казна»: «ис каждого клита по 2 гроша широкая су княжю комору давати на каждыи рокъ (Бохур, 1377 Р.24)»
У польській мові комора (польс. – komora celna, mytna) – місце стягнення митних оплат та контролю за провезенням товарів. 
На українських землях митні комори фіксуються вже в XІV столітті. Вони розташовувалися в головних осередках адміністративної влади краю, на схрещенні важливих торгівельних шляхів, поблизу переправ, на кордонах держав та регіоні
Місцевість, де знаходиться село Комори, в різні часи належала до різних держав: Литви, Польщі, Росії, Білорусії, України.
Світлини можуть розповісти багато, але дізнатися більше можна просто проїхати у віддалене село Полісся, щоб побачити все на власні очі.