fbpx

Кількість підприємців на Рівненщині зростає

Діліться інформацією з друзями:

Кількість підприємців на Рівненщині зростає не дивлячись на війну. Адже війна, як і будь-які соціальні потрясіння, – це не лише час випробувань, а й неабиякий шанс для нових можливостей. Красномовним свідченням цьому може служити розвиток підприємництва.

Нині в Рівненській області працює майже 41 тисяча фізичних осіб – підприємців, число яких з початку повномасштабної війни зросло на  3,5%. Велика кількість ФОПів розпочала свою діяльність завдяки підтримці держави. Передусім проєкту «єРобота».

Найпопулярнішою серед усіх програм  започаткованого в липні минулого року урядового проєкту «єРобота», як свідчить практика, є програма «Власна справа», яка передбачає надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Принаймні вона користується найбільшим попитом серед фізичних осіб – підприємців на Рівненщині, котра за результатами 12 хвилі грантової програми «єРобота.Власна справа» продовжує перебувати в трійці лідерів з-поміж всіх регіонів України.

«Підсумки 12 хвилі цієї програми, – розповів начальник Рівненської ОВА Віталій КОВАЛЬ, – для нашої області: +33 гранти на суму 8 мільйонів гривень; +60 нових робочих місць. Найпопулярніші сфери: оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів; переробна промисловість; тимчасове розміщення й організація харчування; охорона здоров’я та надання соціальної допомоги».

Історії успіху: випробування стають шансом для нових можливостей

Загалом, зі слів Віталія Коваля, 522 переможцям на банківські рахунки уже зараховано 124,6 млн грн. А їхні бізнес-плани передбачають створення 1207 нових робочих місць.

Завдяки  урядовій програмі з розвитку власного бізнесу «єРобота.Власна справа» жителька Демидівки Мар’яна КАЛЮШ в листопаді 2022 року відкрила кав’ярню під назвою «Eclipsе». Жінка написала проєкт, захистила його та отримала від держави 250 тис. грн. За ці кошти придбала необхідний інвентар та розпочала власну справу. У кав’ярні «Eclipsе» працює дві зони: їжі та напоїв. Меню різноманітне: від страв фаст-фуду до суші та солодощів. Крім того, за умовами проєкту Мар’яна Калюш праце­влаштувала двох осіб. 

Ще одним прикладом успішного втілення задуму є рівнянин Дмитро БАБІН, який з 2016 року надає перукарські послуги клієнтам у власному барбершопі «Gentle Razor». Підприємець також скористався урядовим проєктом «єРобота» за програмою «Власна справа» для розширення бізнесу. Він ретельно підготував необхідні документи та подав онлайн-заявку через портал «Дія». Далі була успішна співбесіда у Рівненському обласному центрі зайнятості, а згодом – отримання позитивного рішення Державного центру зайнятості на отримання коштів мікрогранту. Їх Дмитро використав для обладнання додаткових робочих місць. Завдяки підтримці держави власник барбершопу «Gentle Razor» розвиває улюблену справу та збільшує кількість задоволених клієнтів.

Найпопулярнішою справою залишається кав’ярня

А от рівнянка Катерина ЄВУШКО мріяла відкрити власну кав’ярню у торговому центрі. Аби такий заклад став місцем для відпочинку людей під час шопінгу, для зустрічей з друзями, колегами та партнерами. Цю бізнес-ідею вона змогла реалізувати завдяки участі в урядовому проєкті «єРобота».

На отримані грантові кошти закупила обладнання та змогла орендувати відповідну площу у великому торговому центрі Рівного. А також створила 2 нових робочих місця з офіційним працевлаштуванням.

Тепер у своїй кав’ярні Катерина Євушко частує відвідувачів широким асортиментом напоїв, які готуються виключно з натуральної продукції. Водночас діють програми лояльності для постійних клієнтів.

Тривалий час підприємницькою діяльністю займається  костопільчанин Андрій КАСЯНЧУК. Чоловік є власником продуктового магазину «Нямка», який добре відомий мешканцям  Костополя. Маючи досвід роботи у сфері торгівлі, пан Андрій вирішив розширити бізнес. Для реалізації своїх амбітних планів підприємець скористався урядовим проєктом «єРобота. Власна справа». Він, як і Дмитро Бабін, написав бізнес-план та подав онлайн-заявку через портал «Дія». Далі була успішна співбесіда у Рівненському обласному центрі зайнятості. Згодом бізнесмен отримав позитивне рішення Державного центру зайнятості. За отримані кошти мікрогранту підприємець придбав необхідне обладнання та програмне забезпечення для відкриття ще одного продуктового магазину – «Сирний Туз». Також за умовами згаданої програми пан Андрій створив два нових робочих місця.

Отримати допомогу можуть не тільки новачки

За плечима молодої підприємиці Олени КОЗЛЮК із Березнівщини, яка є власницею магазину «Чоловічий стиль», 8-річний досвід роботи у сфері торгівлі. Тож вона завжди слідкує за модними тенденціями. Дізнавшись про урядовий проєкт «єРобота.Власна справа», Олена скористалася можливістю для втілення задуму. Склавши бізнес-план та подавши онлайн-заявку через портал «Дія», підприємиця успішно пройшла співбесіду в Рівненському обласному центрі зайнятості, а згодом отримала позитивне рішення на отримання мікрогранту. За ці кошти вона відкрила у магазині дитячу ігрову кімнату, аби молоді батьки могли з комфортом приміряти одяг у той час, як їхні діти займатимуться цікавими та розвивальними іграми. Кімната обладнана зручними та безпечними іграшками, а також зонами для розвитку рухових навичок та креативності.

А ось Наталія ВАСЕРУК, маючи досвід роботи у меблевій галузі близько 5 років, ще донедавна була безробітною. Натомість зараз має сімейний бізнес.Перебуваючи на обліку в Центрі зайнятості, жінка дізналася про урядовий проєкт «єРобота» за програмою «Власна справа». І, не вагаючись, вирішила реалізувати свої задуми – відкрити магазин корпусних та м’яких меблів. Подала заявку через портал «Дія» і отримала грантові кошти. Гроші Наталія Васерук використала на придбання обладнання, виставкових зразків, рекламу, а також облаштувала місце для роботи з клієнтами.

Центр зайнятості допомагає підприємцям

– Завдяки державним програмам розпочати власну справу легко, – зауважила під час зустрічі в редакції газети «Сім днів» з представниками ВПО  в рамках проєкту «Об’єднані Рівненщиною» заступниця директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості Світлана РОТАР. –  Залишилося наважитися. Подати заявку на участь у проєкті «єРобота» та бізнес-план можна через портал «Дія». Детальну консультацію щодо мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу надають центри зайнятості. За програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис. грн. Обов’язковою умовою є створення 1-2 чи більше робочих місць залежно від суми мікрогранту. Отримати мікрогрант можуть як діючі підприємці, так і люди, котрі не мають досвіду підприємницької діяльності. Після перевірки наданих документів, оцінки бізнес-плану, а також кредитної історії заявника необхідно ще буде пройти співбесіду з фахівцями Рівненського обласного центру зайнятості. Рішення про надання чи відмову в наданні мікрогранту ухвалює Державний центр зайнятості.

На порталі «Дія» продовжують бути доступними п’ять грантових програм проєкту «єРобота» («Грант на власну справу», «Грант на переробне підприємство», «Грант на сад», «Грант на теплицю», «Грант для ветеранів та членів їх сімей»). Щоб отримати фінансування для вашого бізнесу за програмою «єРобота», подавайте заявку на Порталі Дія https://bit.ly/42fAJp4.

Деталі – на гарячій лінії Обласного центру зайнятості 096 539 53 59.

Окрім того, за словами Світлани Ротар, з квітня 2023 року почала діяти нова урядова програма «Грант для ветеранів», завдяки якій учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або їх подружжя можуть отримати на створення або розвиток власної справи до 1 млн грн. Основна вимога – створення нових робочих місць. На сьогодні, до слова, в Рівненській області вже є один кандидат, який отримав позитивне рішення Державного центру зайнятості.

Власна справа для ВПО це не складно

Реальний шанс скористатися програмою «єРобота.Власна справа» є не лише в підприємливих мешканців Рівненщини, а й внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток на території нашої області. Живим прикладом цього – Анастасія ГОРБЕНКО з Миколаєва, яка успішно інтегрувалася в Рівненську міську громаду. Ділячись власним досвідом адаптації на новому місці, жінка розповіла, як отримала вже два гранти за програмою «єРобота.Власна справа». Один – невеликий, який використала на проведення занять з фінансової грамотності, а другий – більш потужний – на відкриття власного магазину косметичних засобів.

– Ще в грудні минулого року я знайшла у телеграм-каналі групу ВПО Рівного, яку веде Марина Павлюченко. Помітила інформацію, що Благодійна організація «100 відсотків життя» набирає людей на курс «Власна справа». На той момент я вже вирішила, що до попередньої роботи (працювала завідувачкою виробництва у «Сільпо», – прим. ред.) не повернуся, тож потрібно розпочинати власну справу. За два тижні навчання отримала багато практичних знань і можливість виграти мікрогрант. Далі стала членкинею ГО «Жіноча взаємоДія» та потрапила у проєкти «Софія» і «КАВА». У проєкті «Софія» я повністю перепрофілювалася і стала сертифікованою фінансовою тренеркою, яка може викладати фінансову грамотність для дітей і дорослих та проводити фінансові ігри. Зрозуміла, що потрібно рухатися далі, тому долучилася до проєкту «КАВА».

За 5 місяців навчання Анастасія Горбенко отримала необхідні знання і  навчилася писати соціальні проєкти, які надали їй впевненості у своїх силах. Паралельно написала свій соціальний проєкт і оформилася як ФОП. А коли надійшли кошти мікрогранту, розпочала свою діяльність як фінансовий тренер. Закупила ігри, меблі, канцелярію для їх проведення. У центрі «Я – Херсон» безкоштовно займалася з дітьми та дорослими.

– На зараз у мене є ще один виграний грант від «єРобота» на відкриття власного магазину, – розповідає Анастасія. – Я, крім усього, є фахівцем рекламного бренду РІА, менеджеркою проєктів у аутсортинговій київській компанії. А ще шукаю відповідне приміщення для відкриття магазину українських косметичних засобів для жінок. Уже є домовленості з виробниками вітчизняних брендів. Плануємо продавати свічки ручної роботи власного виробництва. Адже за час вимушеного безробіття освоїла немало корисних ремесел.

Проєкт “Об’єднані Рівненщиною” продовжуватиметься

Анастасія Горбенко – одна з п’яти героїнь підготовлених «Семи днями» публікацій у рамках проєкту «Об’єднані Рівненщиною», який реалізовано за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту Міжнародної організації Internews Network. Не менш захоплюючими  історіями успішної інтеграції на новому місці поділилися під час зустрічей у редакції Наталія КОНОНЕНКО із Запорізької області, Ніна ЧЕПУРНА з Луганщини, Поліна ГАСЯНОК з Бердянська та подружжя музикантів Дмитра ПЕРЕЯСЛОВЦЯ та Олени КОВАЛЬОВОЇ з Сєвєродонецька. Кожному з них через війну довелося зазнати чимало випробувань, але вони не спасували перед труднощами. «На одному із форумів для ВПО я почула фразу: «Руки, які зайняті, ніколи не опустяться». Це було дуже знаково, адже відбулося в мій день народження, – зізналася Наталія Кононенко. – І я змусила себе почути голос долі».

Підсумовуючи реалізований етап, редакція «Сім днів» не завершує проєкт «Об’єднані Рівненщиною», а й надалі розповідатиме про українців, які надихають своїм прикладом.

Василь ГЕРУС

Публікація підготовлена за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.